Gensynsglæde i et langvarigt venskab

Rebekka på 15 år har kendt hospitalsklovnene, siden hun var fem år gammel. Efter ti år og utallige hospitalsklovnebesøg har hun fået et helt særligt bånd til hospitalsklovnene Ludo og Zippo. Med masser af gode minder og oplevelser i bagagen tager Ludo og Zippo på overraskelsesbesøg hjemme hos Rebekka i Viby Sjælland. De tre hospitalsvenner har ikke set hinanden i to år, så gensynsglæden er derfor ekstra stor.

En dag Rebekka kommer hjem fra skole, sidder hospitalsklovnene Ludo og Zippo på hendes værelse. De har ikke set Rebekka længe og vil gerne overraske hende med et glædeligt gensynsbesøg.

- Jeg blev overrasket. Det er længe siden, jeg har set dem. De betyder meget for mig. De kom på hospitalet hver gang, jeg var der, og de fik mig til at grine og glemme, at jeg for eksempel blev stukket. De har altid været der, og de har altid kunnet få mig til at grine, uanset hvilket humør jeg er i, fortæller Rebekka.

Rebekkas mor synes også, det var en rørende oplevelse, at hospitalsklovnen kom på overraskelsesbesøg, også selvom hun godt kendte til planerne i forvejen:

- At se Rebekka blive overrasket af hospitalsklovnene var helt fantastisk, der var hjertebanken og sitren i kroppen, det var så stort, det må jeg indrømme, fortæller Betina, der er mor til Rebekka.

Rebekka har en sjælden stofskiftesygdom, Morquio syndrom. Det betyder, at hun ikke bliver højere end omkring en meter, bliver hurtigt træt og har svært ved at gå i længere tid. Derudover har Rebekka også udfordringer med syns- og hørenedsættelse.

Minder man aldrig glemmer

Rebekka og hospitalsklovnene har rigtig mange gode minder sammen fra deres ti års lange venskab. De kan blandt andet godt lide at synge sammen, lege gemmeleg og vandkamp:

- En af de mest fantastiske oplevelser, vi har haft med klovnene er, at de kan lege gemmeleg på en hospitalsstue, hvor Rebekka bliver i sengen. Rebekka tager hænderne op foran øjnene, og så er hun væk. Zippo stiller sig bag en kittel, så man kun kan se hans røde sko, og så er han væk. Det har de gjort helt fantastisk meget, fortæller Betina.

Rebekka i gemmeleg med Ludo og Zippo 2017 

Da Rebekka kommer hjem til sin overraskelse, synger Zippo og Ludo en helt særlig sang for hende. Rebekka har nemlig altid drømt om at komme på ferie til Hawaii, og derfor har de tre hospitalsvenner tit sunget en Hawaii-sang for at kunne drømme sig lidt væk:

- Da de begyndte at synge den, kom alle minderne lidt frem. Det betyder meget, at de stadig kan huske sangen og ikke helt har glemt mig, fortæller Rebekka.

En betydning for hele familien

Det er ikke kun Rebekka, som har haft stor glæde af hospitalsklovnene. Også resten af familien har nydt godt af hospitalsklovnenes besøg:

- For os som familie betød det, at Rebekka kunne komme hjem og fortælle, hvad for nogle spilopper, hun havde lavet sammen med klovnene. De har også været fantastiske, når storebror og storesøster har været med på sygehuset og lave det til en sjov og positiv oplevelse, fortæller Rebekkas mor.

Rebekka og Ludo, Sjællands Universitetshospital, Roskilde, 2018

Rebekka kommer ikke nær så meget på hospitalet mere, men hospitalsklovnene vil altid have en plads i familiens hjerte.

- I den periode, hvor vi så dem dagligt eller på ugebasis, var det et fantastisk afbræk i hospitalsindlæggelsen. Det, at vi har kendt hospitalsklovnene i lidt mere end ti år, det er noget særligt. De er bare helt fantastiske, og det arbejde de gør, er helt exceptionelt, afslutter Rebekkas mor.