"Hospitalsklovnene gør en forskel for hele familien"

Kaisa kommer jævnligt på børneafdelingen på Rigshospitalet. Så derfor har Kaisa og hendes søster igennem årene fået et nært forhold til særligt to af hospitalsklovnene. 

Kaisa, der er i dag er 9 ½ år, er født med børnegigt. Det er en sygdom, som ca. 1.200 danske børn lever med. Hver dag skal Kaisa tage medicin for at holde sygdommen nede, men på fastlagte dage en gang om måneden står der en stue parat til hende på Rigshospitalet. Her får hun biologisk medicin i drop, som er en langt kraftigere medicin, end de piller, hun selv kan tage derhjemme.

Vasker tæer i cola

- Jeg håber, klovnene kommer i dag, siger Kaisa hver gang, hun skal på hospitalet for at få sin medicin.

Kaisas mor, Heidi Weber Hansen fortæller, at hendes datter tager de månedlige besøg på Rigshospitalet i nogenlunde stiv arm. Men sjovt synes Kaisa ikke, det er:

- Hun kan jo godt selv mærke, at hun får det bedre af medicinen. Men spørger man Kaisa selv, svarer hun, at det er temmeligt kedeligt at være på hospitalet.

Igennem årene har Kaisa fået et nært forhold til Citronella og Nienke, som er to af Rigshospitalets faste hospitalsklovne. Heidi fortæller, at Kaisa opfatter de to hospitalsklovne som hendes gode venner:

- De leger med hende, snakker med hende. Nogen gange hiver de et plaster af. Andre gange synger de sange og laver musikvideoer. Eller også får Kaisa vasket sine tæer i cola! Alt hvad der tager tankerne væk fra alt det kedelige, fortæller Heidi og fortsætter:

- De er bare rigtig gode til at mærke, hvad Kaisa har brug for den dag.

Koncert på stuen

Et besøg fra hospitalsklovnene kan vare alt fra 5 minutter til fire timer. Som Heidi siger, er det ”hvad der er brug for – og ikke hvad der er tid til”.

Både Citronella og Nienke har en stor plads i Kaisas hjerte. Men især Nienke har fået en helt særlig kontakt til Kaisa, mener Kaisas mor:

- Lige før jul sidste år fik Kaisa tildelt et navneskilt og et særligt kostume. Kaisa blev nemlig udråbt til ”Mini Nienke”. Så hun fik rød næse og hat på ligesom Nienke, og kom i lære som hospitalsklovn. Det var Kaisa naturligvis meget stolt over, fortæller Heidi.

Sidste gang, Citronella og Nienke var på besøg hos Kaisa, afholdt de en helt koncert på stuen. Her var både Kaisa og hendes storesøster Malin med, og de to hospitalsklovne fik sat gang i hele børneafdelingen med deres fjollede sange med rim og remser.

En stor forskel

Heidi er overbevist om, at de månedlige indlæggelser ville være langt mere anstrengende – også for dem som forældre, hvis ikke hospitalsklovnene kom forbi og spredte en god stemning:

- Der er ingen tvivl om, at klovnene gør en stor forskel for Kaisa. Men også for hendes storesøster, som nyder besøgene lige så meget. Samtidig kan vi som forældre lige få lidt luft og samle overskud, siger hun.

Kaisa skal formentlig tage medicin resten af sit liv, da børnegigt er en kronisk sygdom. Men hun lever med det, og er for det meste lige så frisk og rørig som andre børn. Kaisa er stadig for lille til at afprøve andre typer medicin, så de næste mange år skal hun fortsat være tilknyttet Rigshospitalets børneafdeling.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.