Ny forskning: Børn håndterer smerte nemmere med en hospitalsklovn

Hos Danske Hospitalsklovne er vi rigtig stolte af, at en ny ph.d.-afhandling viser, at børn har nemmere ved at håndtere smerte, når der er en hospitalsklovn ved deres side.

- Vi kan konkludere, at hospitalsklovne gør en forskel. Vi kan se, at børn får lettere ved at håndtere en smerte eller en smertefuld procedure, når de er sammen med en hospitalsklovn, siger sygeplejerske Helle Nygård Kristensen, der har lavet ph.d.-afhandlingen.

I sin ph.d. har Helle Nygård Kristensen undersøgt 4-15-årige børns smerteoplevelse i forbindelse med, at de skal have taget blodprøve. Desuden har hun undersøgt samspillet mellem hospitalsklovn og barn – før, under og efter en smertefuld procedure som fx blodprøvetagning og kræftbehandling. Helt overordnet viser resultaterne, at indlagte børn lettere kan håndtere en hospitalsprocedure eller en smerte, de oplever, når de har en hospitalsklovn ved siden af sig igennem hele forløbet.

Som tidligere ledende sygeplejerske af børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital har Helle Nygård Kristensen igennem flere år arbejdet tæt sammen med hospitalsklovne og derigennem fået interesse for at undersøge effekten af hospitalsklovnes tilstedeværelse.

 - Hospitalsklovne er gode til at skabe kontakt til børnene. Ofte fanger hospitalsklovnen barnets opmærksomhed ved at lave noget sjovt eller magisk, og når den første kontakt er skabt, er der åbnet op for en mere alvorlig snak i forhold til den smerte eller behandling barnet er bange for, siger Helle Nygård Kristensen.

En særlig relation mellem barn og klovn
Netop relationen mellem hospitalsklovn og barn er essentiel i Helle Nygård Kristensens Ph.d.-afhandling.

- Der opstår et ’VI’ mellem hospitalsklovn og barn, der sammen laver klare aftaler for det, der skal ske, fx en blodprøve eller en behandling. Efterfølgende taler de sammen om forløbet, så barnet kan blive i stand til at klare en tilsvarende smertefuld procedure en anden gang, siger Helle Nygård Kristensen og fremhæver, at den nye viden kan bidrage til at styrke pleje og behandling af børn, der gennemgår smertefulde procedurer. 

Hospitalsklovenes tilstedeværelse er uundværlig
Vores direktør Kenneth Øhrberg er glad for, at der kommer evidens for effekten af hospitalsklovnene på indlagte børns oplevelse af smerter og evne til at klare smertefulde procedurer.

- Vi har aldrig været i tvivl om, at hospitalsklovnene har en positiv virkning på børn, der er indlagte på hospitalet. Vi er utrolig glade for, at forskningen nu også viser, at det har en virkning. Det viser blot, at hospitalsklovnenes tilstedeværelse på børneafdelinger er uundværlig, siger Kenneth Øhrberg.

Helle Nygård Kristensen forsvarede sin ph.d. afhandling ”Children’s Experience of Pain” fredag den 26. april  2019 på Aalborg Universitetshospital.

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.