– Det var mit kald. Det var det, jeg skulle

Den 38-årige skuespiller og sangerinde Pernille Vallentin har, med sin smukke stemme, unikke stil og fantastiske indlevelse, de seneste femten år været et kendt ansigt på den danske musik-, film- og teaterscene. Nu har Pernille suppleret de skrå teaterbrædder med Herlev og Rigshospitalets børneafdelinger. Hun er begyndt på hospitalsklovneuddannelsen og besøger, som hospitalsklovnen Basta, ugentligt de indlagte børn på afdelingerne. 

-I mange år har jeg i smug fulgt Danske Hospitalsklovnes arbejde. Af en eller anden grund er jeg ofte endt inde på hjemmesiden, hvor jeg er blevet grebet af at se film fra hospitalsklovnenes arbejde, fortæller Pernille Vallentin.

At være i rampelyset har altid været en stor del af Pernilles professionelle liv. Hun har medvirket i danske spillefilm, studeret dramaturgi, gået på teaterskole og lagt stemme til et hav af danske tegnefilm. Derudover har Pernille udgivet sit eget soloalbum.  

-Det at arbejde og uddanne mig som hospitalsklovn tændte bare noget i mig, fortæller hun.

Efter to barselsforløb fandt Pernille Vallentin modet frem og søgte ind på hospitalsklovneuddannelse, som hun startede på for et år siden.

-Det var mit kald. Det var det, jeg skulle. Nu er jeg helt opslugt af denne her verden, som har åbnet sig for mig, fortæller hun.

At se barnet frem for sygdommen

Inden Pernille startede på hospitalsklovneuddannelsen, gjorde hun sig nogle overvejelser i forhold til det at arbejde med syge og indlagte børn. Efter hun er startet, er hun dog kun blevet bekræftet i at arbejdet udelukkende fører fanstatiske og rørende oplevelser med sig:

-Hver gang jeg går ud fra en stue, så kan jeg mærke, hvor stor betydning mødet med klovnen har for både børn og forældre. Jeg er meget ydmyg over, at jeg får lov til at gøre en forskel for det barn, som på uretfærdigvis er endt i et sygdomsforløb, fortæller Pernille og tilføjer, at det at hjælpe børnene er hendes store drivkraft i arbejdet.

-Uanset om barnet ligger i sengen og er klistret til med slanger, så ser klovnen det glade og raske barn. Klovnen taler til det glade barn eller leger det frem, hvis det er gemt lidt væk. På den måde er fokus på barnet og ikke på sygdommen. Det er fantastisk, siger Pernille Vallentin.   

Et særligt øjeblik

Pernille er lige nu i gang med sin sidste praktikperiode på uddannelsen og bliver færdiguddannet om et halvt år. Under forløbet har Pernille haft et hav af rørende øjeblikke. Der er dog en særlig episode, der har bidt sig fast i hendes hjerte. En episode, hvor Basta træder ind på en stille stue, hvor stemningen er tung og en meget syg dreng ligger i sengen med sine forældrene omkring sig.

-Jeg går ind og står stille sammen med familien. Jeg spørger om jeg må spille en lille sang på min ukulele. Det må jeg gerne. Så snart jeg spiller, triller tårerne ned af forældrenes kinder. Drengen begynder at smile og han krammer sin mor. Vi taler stort set ikke sammen, men det er så rørende, fortæller Pernille, der efterfølgende får et stort tak fra forældrene og drengen, der er meget taknemmelige for Bastas besøg.

Ved siden af sin uddannelse lægger Pernille Vallentin stadig stemme til tegnefilm og har gang i små filmprojekter. En beskæftigelse hun finder stor inspiration i, og som hun også kan bruge i sit videre arbejde. Hun er dog ikke et sekund i tvivl om, hvor hendes hovedfokus og store passion er – nemlig hospitalsklovnen Basta.

Vores arbejdet er muligt på grund af donationer fra private danskere, virksomheder og fonde. Du kan støtte vores arbejde ved at sende en sms med klovn50 til 1919. Så støtter du med 50 kr.

Du kan også give et bidrag her.

Pernille Vallentin optrådte for første gang på dansk tv i sangkonkurrencen Stjerne for en aften. Pernille har efterfølgende medvirket i spillefilmene Nordkraft og Hjemve, og har vundet en Bodil og en Robert statuette for sin rolle i spillefilmen Fri os fra det onde.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.