Sådan arbejder vi

Hospitalsklovnenes vigtigste opgave er at observere, lytte og leve sig ind i hvert enkelt barns reaktioner og følelser.

Hospitalsklovnen Petunia fortæller om hvad børnene kan opleve når hun er på arbejde. "Jeg følger tit børnene fra sengeafdelingen, og hele vejen op til operationsafdelingen med musik og sang. Den anspændte stemning bliver vendt til lethed, smil og sommetider grin, og nogle gange tager folk også et par dansetrin rundt om sengen."

Mange følelser såsom angst, sorg, stress, vrede og hjemve kan opstå både hos børnepatienterne og hos deres familier i forbindelse med indlæggelse og sygdom. Hospitalsklovnene kan med sin blide og lidt naive figur spejle følelserne og få barnet til at løsne op trods af den ubehagelige situation. Ved at fjerne fokus fra sygehuset, medicinen og sygdommen kan hospitalsklovnene ofte skabe et pusterum for de pårørende.

En dag var hospitalsklovnen Ludo på besøg hos en lille pige. Ludo fortæller om hendes dag at "den lille pige var meget bange for at få taget blodprøver, så jeg foreslog at jeg kunne tage blodprøven i stedet for sygeplejesken, hvor pigen uden tøven pejede på sygeplejersken og sagde "Nej Ludo, hun skal tage den!" også gik det hele jo meget nemmere."

Hospitalsklovnene er barnlige og impulsive udadtil, men målrettede og professionelle i deres arbejdsmetoder. Mange af elementerne i hospitalsklovnens væsen og væremåde er enkle påfund for at aflede opmærksomheden og få overstået ubehagelige ting, og dermed få barnet på andre tanker. Hospitalsklovnen er også en magisk figur, en ven og én som ser med hjertet. En barnlig eksistens som ser og fornemmer hvad barnet oplever omkring sig, og som reagerer spontant, ud fra det enkelte barns signaler. De planlægger og styrer ikke i nogen bestemt retning, men improviserer derimod, og i nogle tilfælde tager barnet scenen.

Om besøget hos 6 årige Mathias, fortæller Hospitalsklovnen Trudi at "Mathias første blodprøve var gået dårligt, så jeg kom ind og fortalte ham at når jeg skal stikkes, så siger jeg bandeord ned i min bandepose. Han ville gerne prøve posen, og han kunne så mange bandeord, at jeg var nødt til at tømme posen indimellem. Inden jeg gik fortalte hun sygeplejesken, at hun kunne bruge en brækpose som bandepose, og pludselig blev blodprøverne taget uden problemer."

En hospitalsklovn er et tillidsvækkende og festligt indslag i hverdagen på hospitalet - én som er årsag til at skæve og skøre situationer opstår, én som vækker undren og én som fremmer skjulte talenter hos personalet. Nogle mennesker reagerer med spontan glæde og imødekommenhed, mens andre er afventende og har brug for at observere på afstand.

En hospitalsklovn er uddannet til at være meget opmærksom på hvornår han eller hun ikke er velkommen hos børnene og hvornår det er tid til at trække sig. 

”At se sit barn smile og være lidt glad igen midt i al sorg og uvished er en ubeskrivelig følelse (…). Så længe ens barn er glad, så er det hele til at holde ud. Så af hele hjertet tak for at hospitalsklovnene findes - I gør et fantastisk arbejde”Trine Borgensgaard, Victors mor3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.