Ellas 10. MR-scanning blev den første uden narkose.
Angsten overtager, når 8-årige Ella skal MR-scannes. Derfor er hun ni gange blevet lagt i narkose. Men 10. gang er anderledes, for der står hospitalsklovnene Theodor og Elmer klar til at hjælpe hende med at finde modet.
Ella er født med rygmarvsbrok og har brugt mere tid på hospitalet, end de fleste har i et helt liv. Men selvom hun efterhånden kender hospitalsgangene, vil angsten ikke give slip.
– Ella har haft det rigtig svært med alle de hospitalsbesøg. Hun har været meget igennem, og hendes tillid er ikke i top. Hun har faktisk udviklet sygehusangst med tiden og har måttet snakke med en børnepsykolog for at komme det til livs, fortæller Ellas mor, Louise.
Ella skal jævnligt MR-scannes, så man kan holde øje med hendes tilstand. Og den procedure er en af de rigtig svære. Scanningerne er forbundet med så meget angst, at hun altid er blevet lagt i narkose for at kunne gennemføre dem.
Men denne gang er det anderledes. Omringet af tryghed og ro finder Ella nemlig modet til at blive MR-scannet helt uden narkose for allerførste gang.

Fra skepsis til tillid
Da hospitalet foreslår at prøve en MR-scanning af Ella uden narkose, er familien skeptisk. Men allerede i venteværelset bliver skepsis forvandlet til tillid.
– Ella får øje på to hospitalsklovne. Jeg siger, at hun gerne må løbe hen og sige hej til dem, men at de nok er på vej hen til nogle andre børn. Da hun kommer hen til dem, siger de: ”Hej, vi leder efter en, der hedder Ella.” Og der lyser hun bare helt op og siger: ”De er til mig, mor!”, fortæller Louise
Hospitalsklovnene Theodor og Elmer er en del af et projekt på Aarhus Universitetshospitals, hvor de arbejder på at nedbringe antallet af børn, der skal i narkose i forbindelse med MR-scanninger.
“Kan man komme ud, hvis man bliver bange?”
Denne dag følger Theodor og Elmer Ella og hendes familie ind i et rum, hvor der står en LEGO-model af en MR-scanner. De undersøger den sammen med radiografen, der skal scanne Ella.
– Theodor lader som om, det er ham, der skal scannes, og spørger om alt det, Ella faktisk lige har siddet og spurgt mig om dagen før. ”Kan man komme ud, hvis man bliver bange?”. ”Gør det ondt?”. “Hvor længe skal man være derinde?”. Hun har aldrig selv turde stille de spørgsmål, men fordi Theodor gør det, får hun svar på alt det, hun måske ikke engang vidste, hun havde brug for at spørge om. Og det gør hende meget tryg, siger Louise.
Ella bestemmer
Men da hun står foran MR-scanneren, bliver frygten alligevel for stor. Maskinen er kæmpestor, og hjelmen, hun skal have på virker klaustrofobisk. Hun tør ikke.
– Dér griber Theodor og Elmer hende bare. De smider alt det fjollede og bliver bare omsorgsfulde. De presser hende ikke. De giver hende alt den tid, hun har brug for. Og jeg kan ikke forklare hvordan, men de giver hende følelsen af, at det er hendes eget valg. Hun bestemmer, om hun vil lægge sig i scanneren, men de skal nok hjælpe hende. Og til sidst finder hun modet. Det havde hun aldrig gjort, hvis det ikke var for dem, siger Louise.
Mod til fremtiden
Ella gennemfører sin første MR-scanning uden narkose, og hendes mor er sikker på, at det mod, Theodor og Elmer hjalp hende med at finde rækker længere end bare den ene scanning.
– Alt det her gjorde jo, at hun gik derfra og sagde, at det kunne hun da sagtens gøre igen. De har gjort, at hun har helt ro omkring at skulle MR-scannes igen, for det var jo ikke så slemt. Det mod, de har givet hende, rækker helt sikkert også til fremtidige MR-scanninger, afslutter Louise.


Fakta om MR-projektet
- Children Centered Care (CCC)…
er en børnevenlig tilgang udviklet for at reducere behovet for fuld bedøvelse ved MR-scanninger af børn.
- CCC bygger på fire nøgleelementer:
🔹 Forberedelse hjemmefra (fx video og app)
🔹 Børnevenligt venteområde med en mini-scanner i LEGO
🔹 Beroligende rammer under scanningen (fx film og lys)
🔹 Et børneteam af specialuddannede MR-radiografer
- Danske Hospitalsklovne…
er pt. en del af CCC på Aarhus Universitetshospital og har også samarbejdet med Aalborg Universitetshospital om implementering af CCC-tilgangen.
Implementeringen af CCC har vist markante resultater. På Kolding Sygehus blev andelen af 4-6-årige børn, der krævede bedøvelse før en MR-scanning, reduceret fra 57% til blot 5% efter indførelsen af CCC.