Alle hospitalsklovne

Historien om Danske Hospitalsklovne.

Foreningen Danske Hospitalsklovne blev stiftet i 2003. Siden da har foreningens udvikling været i rivende vækst.

Næsen i sporet siden 2003

Danske Hospitalsklovne består i dag af 69 uddannede hospitalsklovne, og flere er på vej. Hospitalsklovnene arbejder hver dag landet over for at styrke livsglæden og livsmodet hos syge og sårbare børn. Det gør de i tæt samarbejde med fagpersonalet på børneafdelinger, på børne- og ungdomspsykiatriske afsnit og inden for specialområdet.

Hospitalsklovnene støtter og hjælper mange tusinde børn gennem blodprøvetagning, anæstesi og skaber leg og sprækker af lys, når livet på hospitalet gør ondt.

For bare 20 år siden var farverige hospitalsklovne et sjældent syn på de hvide hospitalsgange. Der fandtes faktisk kun én – selvudlært – i hele Danmark. Men med en stærk tro og et par modige klovnesko fik Danmarks første hospitalsklovn Gunil, Birgit Bang Mogensen, hurtigt overbevist Aarhus Universitetshospitalet i Skejby, og derefter resten i det danske sundhedsvæsen, om hospitalsklovnens styrke, virke og vigtighed for både indlagte børn, familier og personalet.

Flere og flere læger, sygeplejersker og hospitalsledelser fik øjnene op for klovnefagligheden, og det blev starten til flere åbne døre på hospitalsgangene. 

I 2003 bliver foreningen Danske Hospitalsklovne stiftet. Formålet med foreningen er at sikre en faglig- og grundig hospitalsklovneuddannelse og sikre og højne standarder for hospitalsklovnefaget. Siden stiftelsen har foreningens udvikling været i rivende vækst. I dag, 20 år senere, har foreningen uddannet og ansat 70 hospitalsklovne, der stilles gratis til rådighed for alle landets børneafdelinger, børne- og ungdomspsykiatriske afsnit og specialområdet.

Fra 2003 til i dag

Fra 1 til 69

hospitalsklovne

Fra 53 til 9.700

planlagte klovnevagter

Hospitalsklovnen Gunil spiller ukulele

Danmarks første hospitalsklovn

Skuespiller og socialpædagog Birgit Bang Mogensen bliver Danmarks første hospitalsklovn på Århus Universitetshospital, Skejby under navnet “Gunil”. Det er foreningen “Humor og Helbred”, der stiftes i 2000 i Danmark, som rekrutterer Birgit Bang Mogensen.

Bag foreningen står Morten Wolff-Toft, som har arbejdet frivilligt hos verdens første hospitalsklovn Patch Adams i USA samt PC Asmussen fra Gøglerskolen i Aarhus og overlæge Ole Helmig.

Foreningen påbegynder i 2001 et pilotprojekt med hospitalsklovne på børneafdelingen i Skejby. Med Birgit Bang Mogensen i felten bliver projektet en kæmpe succes. DR bringer i den forbindelse dokumentaren “Klovnen kommer”, der giver indsigt i opstarten.

Dokumentarfilmen viser netop, hvordan hospitalsklovnen får betydning for de indlagte børn, deres familier og på fagpersonalets arbejdsmetoder. Samme år, 2001, bliver Ewan Mackinnon (hospitalsklovnen Angus) ligeledes tilknyttet sygehuset.

Fra 1. marts 2002 – 28. februar 2003 foretager sygeplejerske Nina Gladkowa og Birgit Bang Mogensen udviklingsprojektet; ”Klovnen og humoren som kommunikationsmetode” på Skejby. Bag projektet står foreningen “Humor og Caring Clowns på hospitalet”. Det er det første projekt i Danmark, der undersøger effekten af at have en klovn på hospitalet.

Patch Adams – verdens første hospitalsklovn

Amerikanske Patch Adams (eller Hunter Adams som han rigtigt hedder) har en vanskelig barndom, og han bliver allerede som 17-årig indlagt på et psykiatrisk hospital efter at have forsøgt at tage sit eget liv på grund af en depression.

Under hans indlæggelse i 1962 indser han, at mange af patienterne omkring ham egentlig ikke er sindssyge eller skøre, men derimod fortvivlede og lider af ekstrem ensomhed. Han kommer frem til, at nøglen til menneskelig lykke er at have kærlige og omsorgsfulde mennesker omkring sig. Her beslutter han, at den bedste måde at sprede sin nyfundne viden på er at blive læge. 

På medicinstudiet har Patch dog svært ved at tilpasse sig den upersonlige og til tider kyniske tilgang, som lægerne har til patienterne. Der er ingen venlighed eller humor blandt. Patienterne bliver omtalt ud fra deres diagnoser og ikke ved navn. Der er kun fokus på behandling af sygdomme uden hensynstagen til, at der er tale om et menneske, der gennem går en behandling.

Patch nægter dog at indrette sig og tilfører i stedet sin egen “medicin” ved at tale, grine og lave sjov sammen med patienterne. Han begynder at tage sin røde klovnenæse på og har stor succes hos patienterne. Hans kollegaer er dog for nogens vedkommende mindre begejstrede for den alternative tilgang til behandlingen af patienterne. Patch er tæt på at blive smidt ud af medicinstudiet. Som færdiguddannet læge grundlægger Patch “The Gesundheit Institute” i 1971, hvor latter og leg bliver lige så almindeligt som lægemidler og diagnotiske test.

Patch underviser stadig og rejser verden rundt og fortæller om sine metoder.

Læs også