Om hospitalsklovne-uddannelsen

Her på siden kan du læse mere om uddannelsen til at blive hospitalsklovn. Nederst på siden finder du uddannelsesplanen for 2022 - 2023.

Vores hospitalsklovneuddannelse tager halvandet år og er bygget op som en mesterlæreruddannelse med modulophold, workshops og praktik på hospitaler og institutioner. Uddannelsesforløbet ser sådan her ud:

  • 36 undervisningsdage, fordelt på: 1 velkomstmøde. 27 dages træning fordelt på seks modulophold bestående af 3-5 dages sammenhængende undervisningsdage. Herunder 4 MU-dage (træningsdage for både lærlinge og deres mestre forud for de to praktikperioder). 8 U-dage (enkeltstående uddannelsesdage)
  • 75 praktikdage (honoreret)
  • Individuel supervision
  • Løbende evalueringssamtaler
  • 4 coachingbesøg
  • 6 teammøder med gruppesupervision
  • 4 efteruddannelseskurser med gruppen af de erfarne hospitalsklovne
  • Deltagelse i eksterne events for foreningen, f.eks. foredrag, klovneløb m.m.

Prisen for at deltage på uddannelsen er kr. 25.000 og det forventes at man som lærling kan deltage i alle uddannelsens elementer.

Nederst på siden finder du en pdf med uddannelsesplanen 2022-2023, som beskriver de enkelte elementer nærmere.

En mesterlæreuddannelse

Under hele uddannelsen har hospitalsklovnelærlingen mindst to mestre, som har til opgave at støtte og guide lærlingen – især under de to praktikker. Grundtræningen består af seks uddannelsesmoduler, og pensum spænder bredt. Der undervises i alt fra artistiske værktøjer, demens, online klovneri og udviklingspsykologi, til dagligdagen og arbejdsgangen på et hospital. Underviserne er nøje udvalgte og kommer fra hele verden. Under uddannelsen modtager hospitalsklovnelærlingene desuden coaching og deltager i efteruddannelse, gruppesupervision og regionsmøder med alle de erfarne hospitalsklovne.

Når nye lærlinge rekrutteres

Se en af tidligere rekrutteringsfilm eller film om uddannelsen her

Når vi rekrutterer nye hospitalsklovnelærlinge ser vi ofte efter personer med et komisk talent, som åbenhjertet og fantasifuldt kan møde andre mennesker. Som hospitalsklovn ved man nemlig aldrig, hvilken følelse barnet på hospitalet sidder inde med. Derfor har vi brug for folk, som er dygtige til at observere og sanse stemninger i sig selv og hos andre. Nye lærlinge skal være dygtige til at improvisere og elske at lege, men skal – hvad enten de er 20 eller 65 år – også kunne give sig hen til at lade processen virke. Det kræver tålmodighed og modenhed at finde sin autentiske hospitalsklovn. 

Mød hold 11. De startede på uddannelsen til hospitalsklovn i 2022. Når de er færdiguddannede i 2023, er vi i alt 73 hospitalsklovne.

Kommunikation i børnehøjde

Herunder finder du tre små film, som hver især fortæller en historie om et barn eller deres families møde med hospitalsklovnene. I filmene reflekteres over hospitalsklovnens handlinger og vi prøver at sætte ord på alt det usagte i mødet mellem mennesker. Hver film har sit særlige fokus på, hvordan vi kommunikerer som hospitalsklovne, og fortæller samtidig noget helt alment om kommunikation i børnehøjde. 

"Dansen med rummet" med Karina Krægpøth Hagge, hospitalsklovnen Veranda. 

Produceret af Anne Isbak. 

 

"Inviter dig selv med" med Lykke Scheuer, hospitalsklovnen Baglæns.
 

Produceret af Anne Isbak. 

 

”Fornemmelse, forstørrelse og forvandling” med Stephanie Kragh Dedieu, hospitalsklovnen Flip.
 

Produceret af Anne Isbak. 

Fik du ikke svar på det, du søgte?

Læs mere under ofte stillede spørgsmål.

Du kan også læse mere om klovnemetoden, de værktøjer, som vi bruger i arbejdet og læse om kurser, undervisere og litteratur, som vi anbefaler på siden her.

Du kan også se flere af vores videoer, der giver et godt indtryk af optagelsesprocessen, uddannelsen og hverdagen.

Sidst men ikke mindst kan du nederst på siden tilmelde dig vores mailingliste. Så vil vi løbende holde dig opdateret, når der er nyt om hospitalsklovneuddannelsen. Det er også nederst, at du finder et overblik over uddannelsesplanen for 2022-2023: 

 



3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.