Om hospitalsklovne-uddannelsen

Her på siden kan du læse mere om uddannelsen til at blive hospitalsklovn. Nederst på siden finder du uddannelsesplanen for 2022 - 2023.

Vores hospitalsklovneuddannelse tager halvandet år og er bygget op som en mesterlæreruddannelse med modulophold, workshops og praktik på hospitaler og institutioner. Uddannelsesforløbet ser sådan her ud:

 • 32 undervisningsdage, fordelt på: 19 dages træning fordelt på fem modulophold bestående af 4-5 dages sammenhængende undervisningsdage, 4 MU-dage (træningsdage for lærlinge og deres mestre), 9 U-dage (enkeltstående uddannelsesdage)
 • 75 praktikdage (honoreret)
 • Individuel supervision
 • Løbende evalueringssamtaler
 • 4 coachingbesøg
 • 6 regionsmøder med gruppesupervision
 • 4 efteruddannelseskurser med erfarne hospitalsklovne
 • Deltagelse i mindst tre eksterne events for foreningen, f.eks. foredrag, klovneløb m.m.

Prisen for at deltage på uddannelsen er kr. 25.000 og det forventes at man som lærling kan deltage i alle uddannelsens elementer.

Nederst på siden finder du en pdf med uddannelsesplanen 2022-2023, som beskriver de enkelte elementer nærmere.

En mesterlæreuddannelse

Under hele uddannelsen har hospitalsklovnelærlingen to mestre, som har til opgave at støtte og guide lærlingen – især under de to praktikker. Grundtræningen består af fem uddannelsesmoduler, og pensum spænder bredt. Der undervises i alt fra artistiske værktøjer, demens, online klovneri og udviklingspsykologi, til dagligdagen og arbejdsgangen på et hospital. Underviserne er nøje udvalgte og kommer fra hele verden. Under uddannelsen modtager hospitalsklovnelærlingene desuden coaching og deltager i efteruddannelse, gruppesupervision og regionsmøder med alle de erfarne hospitalsklovne.

Ovenover er en video om uddannelsen, og du kan se flere her.

Når nye lærlinge rekrutteres

Når vi rekrutterer nye hospitalsklovne-lærlinge ser vi ofte efter personer med et komisk talent, som åbenhjertet og fantasifuldt kan møde andre mennesker. Som hospitalsklovn ved man nemlig aldrig, hvilken følelse barnet på hospitalet sidder inde med. Derfor har vi brug for folk, som er dygtige til at observere og sanse stemninger i sig selv og hos andre. Nye lærlinge skal være dygtige til at improvisere og elske at lege, men skal – hvad enten de er 20 eller 65 år – også kunne give sig hen til at lade processen virke. Det kræver tålmodighed og modenhed at finde sin autentiske hospitalsklovn. 

Vi åbner for rekruttering til et nyt hold hospitalsklovne i november 2021. Læs mere her.

Tidligere i år blev Hold 10, et hold af ni søde og dygtige hospitalsklovne, færdiguddannet, så vi i dag har 61 hospitalsklovne. Nu er vi på udkig efter flere kollegaer til dem. 

Fik du ikke svar på det, du søgte? Læs mere under ofte stillede spørgsmål.

Sidst men ikke mindst kan du nederst på siden Er der en hospitalsklovn gemt i dig? tilmelde dig vores mailingliste. Så vil vi løbende holde dig opdateret, når der er nyt om hospitalsklovneuddannelsen.

Herunder finder du link til uddannelsesplanen 2022-2023: 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

 1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
 2. Hjælp os med at nå flere.
 3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.