Om hospitalsklovne-uddannelsen

Vores hospitalsklovneuddannelse tager halvandet år, og er bygget op som en mesterlæreruddannelse med uddannelsesmoduler, workshops og praktik på hospitaler og institutioner. 

Du kan også høre lidt om uddannelsen i et klip fra P3 Nyheder kl. 12, d. 7. nov. 2018.

Næste hold på hospitalsklovneuddannelsen - hold 10
Nedenfor på siden her finder du en masse information, links til andre informative sider og nederst en pdf med uddannelsesplanen, som indeholder specifikke datoer med mere. Dette fordi, vi har en forventning om, at man deltager i alle uddannelseselementer og dels en anerkendelse af, at mange gerne vil sætte krydser i kalenderen allerede nu.

Optagelsesprocessen
Første led i optagelsesprocessen er en skriftlig ansøgning. Der var ansøgningsfrist den 7. december 2018. Ansøgningen skulle indeholde en motiveret ansøgning, lidt om hvem du er, din baggrund (en slags CV) plus en lille video.  

De ca. 40 der går videre på baggrund af dette, blev den 13. december, via mail, inviteret til 1. optagelsesprøve. Den foregår i uge 2, 2019, på Vanebrudspalæet i Aarhus, og varer for den enkelte en lille halv time. Til prøven møder kandidaten panelet, som består af to hospitalsklovne og regionskoordinatorer, en psykolog/underviser samt vores artistiske chef. Læs mere om prøvens indhold i dokumentet nederst. 

Mandag den 14. januar 2019 giver vi besked om hvorvidt, man er videre eller ej. Der er ca. 20 som går videre til 2. optagelsesprøve. Den foregår i uge 6, i Korsør, hvor vi indlogerer alle mand til en 3 dages workshop. Her vil du blive bedt om at forberede noget, som skal fremlægges den første dag. De følgende dage vil være mere af workshop-format. Her får man mulighed for at få en forsmag på, hvad uddannelsen og hverdagen som hospitalsklovn, hos Danske Hospitalsklovne, handler om - og vi får mulighed for at opleve dig, og det, du kommer med. I gennem hele forløbet får de indkaldte flere detaljer og mere information ved indkaldelse.

Hvorvidt man bliver tilbudt en plads på uddannelsen eller ej, melder vi ud senest den 11. februar 2019. Vi skal ende ud med et hold på ca. 8 personer.

Her kan du se Karina fortælle om uddannelsen og optagelsesprocessen.

En mesterlæreuddannelse
Under hele uddannelsen har hospitalsklovnelærlingen 2 mestre, som har til opgave at støtte og guide lærlingen - især under praktikken. Grundtræningen består af 5 uddannelsesmoduler, og pensum spænder bredt fra emner som artistiske aspekter og værktøjer, hygiejne-kursus og udviklingspsykologi, til dagligdagen og arbejdsgangen på et hospital. Underviserne er nøje udvalgte og kommer fra hele verden. Hospitalsklovnelærlinge deltager desuden i efteruddannelse, modtager coaching, gruppesupervision og regionsmøder med alle de erfarne hospitalsklovne under uddannelsen.

Uddannelsens elementer - hvad indeholder uddannelsen?

 • 32 undervisningsdage, fordelt på: 19 dages træning på 5 internatmoduler/4 MU-dage (træningsdage for mestre & lærlinge forud for de to praktikperioder)/9 U-dage (uddannelsesdage)
 • 75 dages praktik (praktikken er honoreret)
 • Individuel supervision
 • Løbende evalueringssamtaler
 • 4 coachingbesøg
 • 6 regionsmøder med gruppesupervision
 • 4 efteruddannelseskurser med erfarne hospitalsklovne
 • Deltagelse i 3 klovneløb

 

Hvem leder vi efter?
Det kræver fantasi, humor og komisk talent at arbejde som hospitalsklovn, men i endnu højere grad opmærksomhed og indlevelse i barnets situation. Og det er ikke bare noget, man har. Som hospitalsklovnelærling skal du være villig til at arbejde med selvudvikling og have tålmodighed til at lade processen virke. Du skal besidde åbenhed og have lyst til at udvikle dig artistisk og personligt. Generelt leder vi efter personer i alderen 20 - 65 år, med stærke empatiske evner, der kan observere og evaluere nye situationer med modenhed og tålmodighed. Primært leder vi efter personer, der har artistisk baggrund. Du skal være vant til at bruge improvisation og humor i din hverdag. Måske er du skuespiller, cirkusklovn eller kunstner, tryllekunstner, komiker eller lignende. Vi er altid åbne for usædvanlige, unikke og overraskende personer, som ikke nødvendigvis arbejder indenfor det artistiske fag, men som på andre måder har udviklet autenticitet. Hospitalsklovneuddannelsen starter ved optag i slutningen af februar måned. Dimissionen er i sensommeren halvandet år senere - i denne omgang august 2020.

Her kan du læse svarene på nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet

Se en video om uddannelsen


Du kan se flere videoer om uddannelsen her.
 

Alt det med småt: Prisen for at deltage på uddannelsen er kr. 25.000 og deltagere på uddannelsen forventes at deltage i alle uddannelsens elementer. Ligesom med de fleste andre uddannelser er der ingen garanti for, at man dimitterer.

Du kan også tilmelde dig vores mailliste, via denne side, så holder vi dig opdateret, så snart der er nyt om hospitalsklovneuddannelsen.

Herunder finder du en pdf med Uddannelsesplanen inkl. vigtige datoer. Du skal blot trykke på linket, så åbner den.
 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

 1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
 2. Hjælp os med at nå flere.
 3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.