MR-scanning i børnehøjde.
På Aarhus Universitetshospital samarbejder radiografer og hospitalsklovne for at gøre MR-scanninger mere børnevenlige. Målet er færre børn i fuld bedøvelse – og flere gode oplevelser.
En MR-scanner fylder både rummet og hovedet – især når man er barn. Nogle børn klatrer op på lejet uden tøven. Andre bliver ængstelige, kede af det eller bakker helt ud.
– Det er en stor, larmende maskine, og børnene skal ligge helt stille i lang tid. For mange virker det overvældende, forklarer Jannie Bøge Steinmeier Larsen, projektradiograf i Children Centered Care på Aarhus Universitetshospital.
Traditionelt har man ofte valgt at lægge børn i fuld bedøvelse for at sikre ro og præcision. Men det er en løsning med både risici og omkostninger.
– Fuld bedøvelse indebærer en risiko for barnet og er samtidig en ressourcekrævende og dyr løsning. Vi har brug for at prioritere anæstesitiderne til de patienter, der har mest behov, forklarer Jannie.
To verdener. Ét fælles mål
Radiografer og hospitalsklovne er måske ikke det mest oplagte makkerpar ved første øjekast. Men netop deres forskellighed er nøglen til samarbejdets succes.
– Vi supplerer hinanden virkelig godt. Vi kommer med det sundhedsfaglige, og klovnene kommer med ro, leg og nærvær. De stiller spørgsmål, børnene måske ikke tør stille – og får os alle til at se situationen med barnets blik, fortæller radiograf Anne-Sofie Drachmann Pedersen.
Michael Haunstrup er én af de hospitalsklovne, der er med i projektet. Som hospitalsklovn går han under navnet Theodor – og med næsen på er han med til at sænke tempoet, afkode stemninger og gøre plads til barnets perspektiv.
– Vi er med for at åbne rummet og hjælpe både barnet, forældrene og personalet til at finde ro og retning. Det handler om at hjælpe barnet med at mestre situationen, forklarer han.

Et samarbejde i børnehøjde
I et toårigt projekt på Aarhus Universitetshospital samarbejder radiografer og Danske Hospitalsklovne på at reducere brugen af anæstesi af børn i alderen 4-10 år.
Her tager man afsæt i Children Centered Care-konceptet (CCC), som er en børnevenlig tilgang – udviklet på Kolding Sygehus – med det formål at gøre MR-scanninger tryggere for børn og nedsætte brugen af bedøvelse.

Forberedelse, der virker
Et vigtigt element i projektet er forberedelsen. Børnene bliver ikke lagt i MR-scanneren uden først at blive introduceret for den. Først gennem forberedelsesmateriale, siden ved hospitalets mini-scanner – og endelig gennem leg, samtaler og fælles opdagelse.
– Når vi leger os frem, bliver børnene bedre rustet. De får lov til at trykke på knapperne, sende en bamse ind i scanneren og finde ud af, hvad der skal ske. Vi oplever, at den type forberedelse giver dem et mod, fortæller Anne-Sofie.
Hospitalsklovnene bidrager til hurtigt få skabt en tryg og tillidsfuld relation til barnet. De stiller spørgsmål på vegne af barnet og udfordrer det vante. Michael forklarer:
– Vi tør være dem, der ikke ved noget. Dem, der spørger og roder og er lidt klodsede. Det giver plads til, at barnet kan være den, der ved noget – og det kan give en vigtig følelse af kontrol.
Vi lykkedes oftere og bedre i børnehøjde
En vigtig erkendelse i projektet har været, at børnene ikke bare er passive patienter – de er aktive deltagere, der skal inddrages. Og det kræver tid.
– Før tænkte vi måske lidt i produktion. Men vi har lært, at når vi giver os tid til at møde barnet i børnehøjde og forberede os grundigt sammen, så lykkes vi oftere – og bedre, fortæller Anne-Sofie.
Og resultaterne kan mærkes. Flere børn gennemfører nu scanningen helt uden bedøvelse. Nogle har endda klaret det vågent for allerførste gang efter adskillige gange i narkose.
Det virker – og det gør en forskel
Hospitalsklovnene er i MR-afdelingen én dag om ugen i ca. fire timer ad gangen. Den tid bliver brugt effektivt. Ikke kun i mødet med børnene, men også i udviklingen af metoder og sparring med personalet.
– Det her samarbejde har givet os en anden indgangsvinkel. Vi bliver bedre til at tale med børn – og vi lærer af klovnene, hvordan vi kan gøre det på en mere børnecentreret måde, siger Jannie.
Og læringen går begge veje. For hospitalsklovnene betyder samarbejdet også et værdifuldt indblik i det radiograffaglige arbejde og i, hvordan man skaber tryghed gennem struktur, præcision og forberedelse.
– Vi bliver taget alvorligt som fagpersoner og bliver brugt mere målrettet. Det betyder meget. Samtidig lærer vi også nyt – vi bliver klogere sammen. Det er det, der gør det her samarbejde så stærkt, siger Michael.
Erfaringerne fra projektet bliver løbende samlet op og evalueret med henblik på at udbrede til andre afdelinger og hospitaler.
En ny måde at være sammen på
Samarbejdet mellem hospitalsklovne og radiografer er ikke bare et møde mellem to fagligheder – det er også en ny måde at være sammen på omkring barnet.
For Michael betyder det meget at blive brugt målrettet og professionelt:
– Vi bringer ikke bare leg og latter. Vi bringer også ro, opmærksomhed og andre briller at se situationen med. Det her samarbejde viser, hvad der sker, når man tør åbne for noget andet. Noget uventet. Noget poetisk og kraftfuldt midt i det sundhedsfaglige.
– Jeg er blevet bedre til at løsne lidt op. Og jeg har lært, at det ikke er nok at forklare – man skal også invitere barnet med og vise, at vi ser dem. Det har hospitalsklovnene hjulpet mig med. Det gør en forskel. For os alle sammen, afrunder Anne-Sofie.

Fakta om MR-projektet
- Children Centered Care-konceptet (CCC) i radiologien er en børnevenlig tilgang udviklet for at gøre MR-scanninger tryggere for børn og reducere behovet for fuld bedøvelse.
- CCC bygger på fire nøgleelementer
– Forberedelse hjemmefra (fx video og app)
– Børnevenligt venteområde med en mini-scanner
– Beroligende rammer under scanningen (fx film og lys)
– Et børneteam af specialuddannede MR-radiografer
- Implementeringen af CCC
har vist markante resultater. På Kolding Sygehus blev andelen af 4-6-årige børn, der krævede bedøvelse før en MR-scanning, reduceret fra 57% til blot 5% efter indførelsen af CCC.
I Danmark MR-scannes ca. 4.100 børn i alderen 5-9 år hvert år.