Hospitalsklovne hjælper børn gennem MR-scanning uden narkose.
MR-scanning er en svær disciplin for de fleste børn. For nogle så svær, at det er nødvendigt at lægge dem i narkose for at kunne gennemføre undersøgelsen. Det har Aalborg Universitetshospital sat sig for at lave om på i et nyt projekt, hvor hospitalsklovnene har vist sig at spille en vigtig rolle.
MR-scanninger indebærer både store maskiner, høje mekaniske lyde, små rum og lange perioder, hvor det er afgørende, at man ligger helt stille. Derfor kan det være nødvendigt at lægge børn i narkose for at kunne gennemføre undersøgelsen.
Men narkose er ikke uden risici, og derfor har Aalborg Universitetshospital søsat et projekt, der skal nedbringe antallet af børn, der lægges i narkose i forbindelse med MR-scanning.
– Vi kontaktede som det første børneafdelingen og snakkede med dem om deres erfaringer med at få børn godt og trygt igennem diverse procedurer. Og der nævnte de med det samme hospitalsklovnene, siger MR udviklingsradiograf Louise Bach.
Rumskibe og robotdans
I projektet arbejder hospitalsklovnene tæt sammen med fagpersonalet lige fra ’hej’ til ’farvel’ og fylder tiden imellem med leg, kreativitet og tryghed.
– Når hospitalsklovnene kommer ind til scanneren sammen med barnet, kan de finde på at sige ”Wow, den er kæmpestor, det ligner et rumskib!”. De kan oversætte nogle af de der kedelige faglige ord til noget, der er mere relaterbart. Noget børnene kan genkende fra deres egen verden og som gør dem trygge, fortæller radiograf Maria Jensen.
Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når radiografer og hospitalsklovne udtænker initiativer, der kan gøre det lettere og sjovere for børnene at gennemføre undersøgelsen.
– Vi har for eksempel sat et lille spejl op inde i scanneren, så barnet kan se klovnene, mens de ligger derinde og bliver scannet. Så står klovnene tit og danser robotdans til de mekaniske lyde, maskinen siger. Det synes børnene er vældig sjovt, og det gør det lettere for dem at få tankerne væk, fortæller Maria.
Et lærerigt samarbejde
I forbindelse med projektet har radiograferne også lært nogle tricks, de kan bruge, når de MR-scanner børn uden hospitalsklovne.
– Vi har lært rigtig meget af klovnenes tilgang. De er gode til at gøre det sjovt for barnet. Vi er mere fokuserede på, at undersøgelsen skal gennemføres, og kan godt komme til at se dem lidt som små voksne. Og det er de jo ikke. Det betyder meget, at man møder dem, hvor de er. Det har vi lært af projektet, siger Maria og fortsætter:
– Det kan være sådan noget som i stedet for at sige ”Nu larmer maskinen i to minutter”, så kan vi sige ”Nu larmer den i en halv sang”. Fordi hvad er to minutter for et barn? Vi kan mærke stor forskel, efter vi er begyndt at bruge nogle af de greb, vi har lært af klovnene. Børnene virker mere afslappede og trygge, og det gør det meget lettere at klare undersøgelsen.