Norsk studie: Hospitalsklovne mindsker brug af tvang.
Hospitalsklovne fører til markant mindre tvang blandt børn på sygehuset. Det konkluderer et nyt studie fra Oslo Universitetssykehus.
Vores norske kollegaer – Sykehusklovnene – har medvirket i et nyt norsk studie, der ser nærmere på, hvordan hospitalsklovne påvirker børns oplevelse af forskellige procedurer.
Resultaterne er slående. Fagpersonalet rapporterede, at der kun blev brugt tvang i tre ud af 47 tilfælde, når en hospitalsklovn var med – og i 17 ud af 50 tilfælde i kontrolgruppen. Det betyder, at der blev brugt 28% mere tvang ved procedurer, hvor der ikke var en hospitalsklovn til stede.
– Resultaterne viser, at Sykehusklovnene reducerer brugen af tvang og beroligende midler markant. Derudover ser vi, at klovne har en terapeutisk effekt på børnene gennem procedurer, siger Guro Grindheim, leder af studiet og specialist i anæstesiologi og overlæge på Oslo Universitetssykehus.
Hvert femte danske barn oplever tvang på hospitalet
I Danmark er tvang blandt indlagte børn desværre heller ikke et fremmed fænomen. Ifølge Børnerådet er hvert femte barn blevet tvunget til at gøre noget mod sin vilje under en indlæggelse*.
Børnerådets undersøgelse viser desuden, at mange børn oplever, at der bliver talt hen over hovedet på dem, at de ikke bliver inddraget i deres behandling, og at de får gjort ting mod deres vilje.
Der arbejdes aktivt med at mindske brugen af tvang på hospitalerne og forebygge gennem tillid og motivation. I Danske Hospitalsklovne er vi en del af forebyggelsesarbejdet, og vores hospitalsklovne har en 1,5-årig uddannelse, som bl.a. ruster dem til at være en slags oversætter og vidne for barnet under procedurer.
”Tager du hendes blod?”
Hospitalsklovnene kan stille spørgsmål på en finurlig måde, som gør det nemmere for barnet at forstå, hvad der skal ske. F.eks. under en blodprøve kan vi overrasket spørge sygeplejersken: ”Tager du hendes blod? Får hun det tilbage igen?”. Det kan hjælpe sundhedspersonalet til at sætte ord på, hvad der skal ske, så barnet oplever mindre utryghed.
Hospitalsklovnene kan lave sjov med barnet, men også med lægerne og sygeplejerskerne. På den måde kan barnet mærke, at personalet er ’rigtige’ mennesker, der også kan fjolle, grine, tale om kæledyr osv. Det er med til at gøre, at situationen opleves som mindre ’farlig’.
I det hele taget arbejder hospitalsklovnene – både i Danmark, Norge og resten af verden – for at hjælpe det indlagte barn med at finde sine egne mestringsstrategier og sin egen måde at klare de svære situationer på.