Hospitalsklovnene åbner nye døre for fagpersonalet
Hvordan kan en hospitalsklovn hjælpe psykisk sårbare unge, der er indlagt? Fagpersonalet i børne- og ungdomspsykiatrien oplever, at hospitalsklovnens mange roller kan have en stor betydning. Hospitalsklovnene kan give de unge en pause fra de svære tanker og samtidig bygge nye broer til fagpersonalet.
I børne- og ungdomspsykiatrien kommer børn og unge, der slås med forskellige diagnoser, svære tanker og overvældende følelser. Det kan være alt fra at have svært ved at begå sig socialt til spiseforstyrrelser.
Mange kan måske have svært ved at forbinde røde næser og grin med psykisk sårbare unge. Men når hospitalsklovnene træder ind i rummet, er de med til at give de unge et godt frirum i en svær hverdag, fortæller sygeplejerske Elin Wangenheim, der har arbejdet i børne- og ungdomspsykiatrien i 19 år.
– Når hospitalsklovnene fjoller rundt, får de unge lov til at slukke for forventningerne og kravene til dem. De får simpelthen lov til at føle sig som et barn igen, og det er rigtig godt for dem. Det giver dem et frirum fra al den her sygdom og viser dem, at det er tilladt at være fjollet.
Personalet får nemmere ved at nå ind til de unge
Men det er ikke kun de indlagte unge, der har gavn af hospitalsklovnenes magi. For når de ’kridter banen op’, hopper fagpersonalet nogle gange med på legen, forklarer Elin.
– Det giver os som fagpersonale en unik mulighed for at vise andre sider af os selv til de unge. Det er vigtigt, at vi tør vise, at vi også kan være fjollede, fordi så får de unge tillid til, at de også kan åbne op over for os.
Elin har gennem flere år set, hvordan hospitalsklovnene kan nå ind til de unge, der ellers har svært ved at åbne op. Hun husker særligt en episode med en ung pige, der led af en spiseforstyrrelse, og som var meget stille og indelukket. Når hun sad med sit strikketøj i opholdsrummet, kom hospitalsklovnene over for at rose hendes arbejde – og det fik hende til at lyse op.
– Hver gang hospitalsklovnene drillede eller roste pigen for hendes strikkeri, livede hun helt op. Hun fik et mildere syn på sig selv, fordi hospitalsklovnene anerkendte hende for noget, hun var rigtig god til i stedet for at fokusere på alt det, som hun kæmpede med.
Elin er slet ikke i tvivl om, at hospitalsklovnene er en af årsagerne til, at pigen har kunnet se sig selv ud af situationen.
Hospitalsklovnene sørger for en lille oase af morskab, som der ellers ikke er meget af i psykiatrien. De anerkender de unge for alle de små ting, de lykkedes med, og som kan give dem et selvtillidsboost.
Elin
Hospitalsklovnene har mange roller
Hospitalsklovnene kan være alt fra en sjov legekammerat, der spiller bordfodbold og musik til at bygge bro mellem den unge, familien og fagpersonalet. Derfor er det også i tæt samarbejde med fagpersonalet, at hospitalsklovnene træder til og hjælper de unge.
– Nogle gange aftaler vi, at hospitalsklovnene tager den unge med i krea- eller musikrummet for at aktivere vedkommende. Det giver os mulighed for at observere den unge, mens han eller hun hygger med hospitalsklovnen – det er en win-win-situation.
Det er dog ikke alle, der altid har lyst til, at hospitalsklovnene kigger forbi deres værelser. Hvis det er tilfældet, sørger hospitalsklovnene altid for at stikke hovedet ind på deres værelser og sige ’hej, jeg kommer ikke ind til dig i dag’ – og det har en rigtig positiv effekt, forklarer Elin.
– På den måde føler alle de unge sig set og anerkendt af hospitalsklovnene – også selvom de måske ikke har lyst til at være sammen med dem. Hospitalsklovnene sørger for, at ingen af de unge føler sig glemt, og det betyder meget for dem.
Elin oplever også, at mange af de unge ender med at glæde sig til, at hospitalsklovnene kigger forbi.