19-årige Lykke: “Boing så mig og ikke mine psykiske diagnoser”

I mere end tre år har hospitalsklovnen Boing fulgt 19-årige Lykke under hendes behandlingsforløb i børne- og ungdomspsykiatrien. Midt i udredning, tvangsindlæggelser og hjemve pausede de sammen tiden og fandt plads til grin og fremtidsdrømme.

Da Lykke er 15 år gammel, bliver hun første gang indlagt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Dag- og Døgnafsnit i Aabenraa, fordi hun er selvskadende og selvmordstruet. Indlæggelsen varer tre en halv måned og bliver den første af mange.

– Jeg har været indlagt flere gange, end jeg lige kan tælle til, fordi jeg har haft svært ved at passe på mig selv og har haft brug for at blive passet på, fortæller Lykke.

Under indlæggelserne har Lykke særligt kæmpet med kontroltab og hjemve og har haft svært ved at samarbejde med personalet på afdelingerne.

– Jeg brød mig ikke om, at der var andre, der skulle tage styringen over mit liv på den måde, så jeg havde rigtig svært ved at samarbejde. Og samtidig var jeg jo væk fra alt det trygge derhjemme, fortæller Lykke.

“Boing så bare mig”

For et år siden bliver Lykke diagnosticeret med personlighedsforstyrrelse og PTSD. At få diagnoserne på papir gjorde det lettere for hende at forstå sig selv og forklare sin situation til dem omkring hende. Men når man er indlagt i psykiatrien, kan diagnoser og udfordringer hurtigt overtage hverdagen, og nogle dage kan det være svært at se i mørket. Derfor har det været afgørende for Lykke at blive set som Lykke og ikke som sine psykiske diagnoser.

– Det meste handler om sygdom, når man er indlagt. Men når jeg var sammen med Boing, kunne jeg være mig selv uden at skulle tænke på mine udfordringer. Fordi han så bare mig – uanset om jeg var glad eller ked af det. Han var der bare uanset hvad, siger Lykke.

Lykke og hospitalsklovnen Boing i psykiatrien

Hospitalsklovnene skulle ikke vurdere på de ting, jeg sagde og gjorde, som læger og sygeplejersker skulle. Med Boing kunne jeg lave lidt sjov med de svære ting på en anden måde, end jeg kunne med mine veninder, familie og læger. Han forstod at lave sjov på de rigtige tidspunkter, og det hele var ikke så seriøst

19-årige Lykke

Lykke og hospitalsklovnen Boing i naturen

Heste, skole, veninder og jonglering

For Lykke var Boing et frirum og en pause fra det alvorlige og kliniske. Selvom de kunne tale om udredning og svære lægesamtaler, var der også plads til at tale om heste, skole og veninder. Noget af det, der står klarest for Lykke, er dog alle de timer, hun og Boing har brugt på at jonglere sammen.

– Vi har jongleret meget i den tid, jeg har været indlagt. At Boing og jeg kunne finde boldene frem og jonglere midt i alt det, jeg ellers kæmpede med, gjorde, at jeg slappede af. Når vi jonglerede, forsvandt alt det andet, fortæller hun.

Psykisk sårbarhed skal ikke være et tabu

I dag er Lykke i gang med det sidste år af sin gymnasieuddannelse, og så holder hun foredrag, hvor hun fortæller om sit liv som psykisk sårbar, og hvilken betydning hospitalsklovnene har haft for hende.

– Jeg vil gerne give folk en forståelse og noget viden om, hvad det for eksempel vil sige at være indlagt på en psykiatrisk afdeling. Psykisk lidelse kan ofte virke skræmmende, og hurtigt får folk den oplevelse, at man er farlig, fordi man har været indlagt. Jeg prøver at aftabuisere og sprede viden om emnet, sådan så der ikke er det der store tabu omkring psykisk sygdom og -lidelse, fortæller hun.

19-årige kan også have glæde af hospitalsklovnene

– Jeg håber, at andre kan se, at selvom man er 19 år gammel, kan man stadig have stor glæde af hospitalsklovnene. Det er megavigtigt, at de kommer lige netop der, hvor børn og unge ofte har rigtig ondt i livet og mangler glæde og håb for fremtiden, afslutter hun og tilføjer:

Lykke er i dag på vej ud af børne- og ungdomspsykiatrien og ind i voksenpsykiatrien. Her har hun en patientstyret seng, der giver hende mulighed for at indlægge sig selv, når hun har brug for det. Og det har gjort hendes indlæggelser både kortere og bedre.

Hvis du, eller nogen du kender, er i krise eller har tanker om selvmord, så kontakt Livsliniens telefonrådgivning på 70 20 12 01.

Vidste du…

  • Danske Hospitalsklovne har siden 2016 udviklet en landsdækkende indsats for børn og unge i psykiatrien og er i dag til stede på 19 børne- og ungdomspsykiatriske hospitalsafdelinger.

19-årige Lykke har fået et tæt forhold til hospitalsklovnen Boing under sine indlæggelser i psykiatrien.  Her mødes de for at se tilbage på de gode og de svære tider.

Læs også

Giv indlagte børn en tryg hånd at holde i når livet på hospitalet gør ondt.

Vælg beløb(Påkrævet)