Fra utryghed til leg: Luna hjælper Liam gennem blodprøvetagning.

Tidligere skulle der tre voksne til at holde 5-årige Liam, når han skulle have taget blodprøver. I dag holder han hospitalsklovnen Luna i hånden – og så går det hele som en leg. Liam fik en ny nyre i 2020 og har været igennem utallige prøver og undersøgelser. 

– Det går fantastisk til blodprøver i dag. Han ville ikke være, hvor han er nu uden Luna og de andre hospitalsklovne, fortæller Maja Astrup Sørensen, mor til 5-årige Liam.

Liam har allerede mange hospitalsbesøg i bagagen. Han er født med en misdannelse i nyrerne og fik i januar 2020 en ny nyre efter at have stået på venteliste i ni måneder.

“Det føltes som et overgreb”

De mange operationer, biopsier, scanninger og undersøgelser sætter sig som en angst i Liam:

– Når sundhedspersonalet kom, gemte han sig under dynen. Han vidste, at det ville det gøre ondt. Han har uden tvivl følt det som et overgreb hver gang, de skulle måle blodtryk og tage blodprøver, forklarer Maja.

I starten var de nødt til at være tre voksne om at holde Liam: en ved hovedet, en ved armene, og en ved benene.

– Hver gang skulle vi bygge tillid op til vores barn igen, fortsætter Maja.

På et tidspunkt tager personalet og familien fat i hospitalsklovnen Luna, som Liam har kendt, siden han var helt lille.

Liam og hospitalsklovnen Luna er på en hospitalsstue. De har hatte på og giver håndtegn

Luna er ikke mor og far. Og hun er heller ikke en læge med uniform på. Hun skal ikke stikke. Hun er bare Luna. I dag holder han Luna i hånden under blodprøvetagning. Det er en verden til forskel. Liam får stadig taget prøver ca. hver fjerde uge, og vi forsøger altid at koordinere med personalet, så Luna kan være med

Maja, mor til 5-årige Liam

Fødselsdag for Liams nye nyre

Den 10. januar er en helt særlig dag for Liam og hans familie. Det er nemlig dagen for Liams nyretransplantation. Da nyren har toårs fødselsdag i 2022, overrasker Luna familien med oppyntning, flag og gaver, selvom de ”bare” skal forbi sygehuset til en sædvanlig blodprøve:

– Luna husker, at Liam er vild med pirater, så der er piratflag og udklædning. Det giver virkelig noget til os forældre. Når han lyser op, er man selv glad, fortæller Maja.

I dag har Liam det godt og går i børnehave. Nyren fungerer, men han får masser af medicin, har stadig lav blodprocent og får jævnligt jerndrop. Familien håber, at Liam kan leve længe med sin nyre og ved, at han måske skal have en til to nyrer mere i løbet af sit liv.

Giv indlagte børn en tryg hånd at holde i når livet på hospitalet gør ondt.

Vælg beløb(Påkrævet)