Baroli er Malthe-Emils et og alt gennem kræftbehandling.

Malthe-Emil er bare tre år gammel, da han får konstateret kræft. En kræft der når at sprede sig til hele hans krop, før den til sidst bliver slået ned. Når Malthe-Emil i dag tænker tilbage på sit lange behandlingsforløb, er det hospitalsklovnen Baroli, der står klarest.

I vinteren 2018 begynder Malthe-Emil at få feber og smerter i maven. Efter flere måneder med lægetjek og undersøgelser får hans forældre deres livs værste besked – Malthe-Emil har kræft og skal akut indlægges på Aarhus Universitetshospital.

 – Da de begynder at scanne ham, kan jeg med det samme se på lægens ansigtsudtryk, at der er noget rivende galt. Lægerne fortæller, at hans udsigter er ekstremt dårlige. Sandsynligheden for, at han overlever, er 50/50, fortæller Malthe-Emils mor, Christina.

Malthe-Emil bliver erklæret terminal

Samme dag starter Malthe-Emil i kemobehandling, og det bliver startskuddet på 4,5 barske år for familien. En tid fyldt med usikkerhed, forsøgsbehandlinger, tilbagefald og frygt. Malthe-Emil har tre tilbagefald i løbet af behandlingsforløbet, og særligt ét prøvesvar rammer ekstra hårdt.

– Efter endnu en forsøgsbehandling viser scanningen, at kræften har spredt sig igen, og lægerne erklærer ham terminal. De kan ikke gøre mere. Det er jo den mest frygtelige besked, man kan få som mor – at dit barn skal dø, siger Malthe-Emils mor.

Malthe-Emil, Baroli og Elmer

Baroli var den ven, han ikke havde andre steder

Selvom størstedelen af Malthe-Emils tid på hospitalet går med behandling, undersøgelser og smerter, er der også øjeblikke, hvor det svære bliver skubbet i baggrunden. Allerede anden dag, Malthe-Emil er i sin første kemobehandling, møder han nemlig hospitalsklovnen Baroli, der ender med at blive en vigtig del af hans sygdomsforløb.

– Malthe-Emil er meget genert i starten, men der går ikke længe, før de cykler rundt på gangene sammen, og jeg løber efter og skubber Malthe-Emils stativ med kemo og væske. Når man connecter, connecter man bare. Og det var tydeligt fra det første møde, siger Malthe-Emils mor og fortsætter:

– Uanset hvor dårligt Malthe-Emil har det, holder han humøret oppe. Men de dage, hvor det er svært selv at finde smilet frem, hjælper Baroli det på vej. Baroli er hans et og alt – den ven, han ikke har andre steder, når han er indlagt.

Selvom Malthe-Emil i dag er rask, er Baroli ikke glemt

Heldigvis giver lægerne ikke op, og med sparring fra kollegaer verden over, finder de endelig den rigtige behandling. Og næsten fem år senere får Malthe-Emils familie en besked, der gør det svært at holde glædestårerne tilbage: ”Malthe-Emil er kræftfri”.

I dag er Malthe-Emil 8 år gammel og har været rask i et år. Han er stille og roligt ved at falde tilbage i hverdagen med skole, venner og fodbold. Men Baroli er ikke glemt. Han kigger efter ham, hver gang, han er til tjek på Aarhus Universitetshospital.

Giv indlagte børn en tryg hånd at holde i når livet på hospitalet gør ondt.

Vælg beløb(Påkrævet)