Kræftsyg datter blev startskuddet for fars Klovneløb

Da Eline for knap fem år siden får leukæmi, vender det livet på hovedet for hele familien. Far Dan tager plejeorlov, og hverdagen består pludselig af indlæggelser og kemobehandling. I dag er Eline erklæret rask, og sammen med sin far er hun klar til at arrangere familiens fjerde løb til fordel for Danske Hospitalsklovne.

17. maj 2016.

En dag Dan nok aldrig glemmer. Om morgenen kommer hans 4-årige datter Eline ud på badeværelset og siger, at hun ikke har det godt – helt askegrå i hovedet.

- Jeg ved, at der er noget helt galt, og jeg kører straks til lægen med hende. Da vi stiger ud af bilen, besvimer hun i armene på mig og er væk i tre minutters tid, fortæller Dan.

Lægen tilkalder en ambulance med det samme, og Eline bliver kørt til Holbæk Sygehus med sin far. Svaret på blodprøverne viser tegn på kræftsygdommen leukæmi, og de bliver sendt videre til Rigshospitalet for at få taget flere prøver. Samme resultat og kemobehandlingen starter.

- Så er vi ligesom bare i gang. De næste tre måneder er vi stort set indlagt permanent, fortæller Dan.

På Rigshospitalet møder Eline bl.a. hospitalsklovnene Basta, Ding Dong og Nienke, som gør det hele lidt sjovere. For Dan er det især en stor hjælp at have dem med, når Eline skal have taget blodprøver.

Startskuddet på et nyt kapitel
I de 2½ år, hvor Eline er syg, har Dan plejeorlov fra sit arbejde og passer Eline fuld tid. Da kræften rammer, er Dans kone Emma-Louise gravid med Elines lillebror Mads, så hun er også hjemme på barsel under sygdomsforløbet.

Selvom familien er hårdt ramt, finder Dan alligevel overskud til at give sig i kast med noget, der skal vise sig at blive stort. I 2017 modtager han en mail, som bliver startskuddet på et nyt kapitel:

- Jeg læser i et nyhedsbrev om muligheden for at arrangere et Klovneløb til fordel for Danske Hospitalsklovne. Eline har jo mødt klovnene under sine hospitalsophold, og jeg har set, hvilken kæmpe forskel de gør for børnene på afdelingerne, forklarer Dan.

Til trods for at Dan aldrig har gjort noget i samme boldgade før, går han og konen Emma-Louise i gang med at planlægge et Klovneløb i Jyderup, hvor de bor. Næsten 300 deltager på dagen. Væsentlig flere end Dan havde regnet med og turde håbe på.

En måde at give tilbage på
Den 7. maj til den 9. maj i år er det fjerde gang, Dan står i spidsen for Klovneløbet i Jyderup. Og det er ikke småpenge, der er samlet ind gennem tiden.

122.432 kr. har løbene i 2017, 2018 og 2019 tilsammen genereret til Danske Hospitalsklovne, og for hvert år har deltagerantallet steget. i 2020 var løbet aflyst på grund af corona-situatioen, men i 2019 løb næsten 600 med i Jyderup:

- De påstår her i byen, at det er en tradition. Så jeg må hellere fortsætte, griner Dan.

Der hersker ingen tvivl om, at det er hårdt arbejde at stable Klovneløbet på benene, men folks glæde og opbakning fra lokalområdet er det hele værd, siger Dan og fortsætter:

- Jeg vil gerne gøre noget for hospitalsklovnene på en alternativ måde i stedet for at give et økonomisk bidrag hver måned. Det her er vores families måde at hjælpe på, afslutter Dan.

Kunne du tænke dig at arrangere et coronasikkert-løb hver for sig i maj eller juni? Så kontakt endelig projektleder for Klovneløb, Karsten Bjerring, på 5123 5529 eller karsten@danskehospitalsklovne.dk3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.