En tryg og uundværlig hånd under narkose

Alberte på 11 år har en helt særlig relation til hospitalsklovnen Trudi, som hun har kendt, siden hun var tre år gammel. Alberte er født med en klumpfod og har været igennem utallige operationer og narkoser med Trudi på sidelinjen som fast støtte og hjælpende hånd. Med otte års venskab i bagagen, og endnu flere på vej, tager Trudi på uventet overraskelsesbesøg hjemme hos Alberte i Tilst.

Glæden er bestemt ikke til at skjule, da Alberte åbner døren og ser Trudi stå udenfor. Faktisk bliver hun, til stor overraskelse for sine forældre, helt mundlam over besøget:

- Da Trudi ringer på døren, tror jeg faktisk, vi oplever noget, som vi ikke rigtig har oplevet før. Alberte bliver helt mundlam. Der er ingen tvivl om, at hun bliver meget overrasket og glad, fortæller Mette, der er mor til Alberte.

Trudi er blevet en fast støtte og uundværlig del af Albertes hospitalsindlæggelser. Og særligt i forbindelse med narkose betyder det meget for Alberte, at Trudi er med til at få hende på andre og bedre tanker:

- Trudi hjælper mig rigtig meget, når jeg skal i narkose. Det er dér, jeg er allermest nervøs, og dér, hvor hun får mig til at tænke på noget andet, fortæller Alberte og fortsætter:

- Jeg vil gerne have, at hun skal vide, at jeg sætter rigtig meget pris på det, hun gør. Og at jeg gerne vil have, at hun er der til hver operation, fordi det hjælper mig rigtig meget.

Også Albertes mor mærker, hvor stor betydning det har for Alberte, at Trudi er med på sidelinjen under særligt narkoserne:

- Det er guld værd, at Trudi er der. Det er ikke vores hånd, Alberte rækker ud efter, når hun skal lægges til at sove. Det er Trudis hånd.

For Alberte er Trudi blevet en uundværlig støtte og hjælpende hånd 

Kærlighed ved første blik

Da Alberte får besøg af Trudi første gang på Aarhus Universitetshospitalsom 3-årig, er det kærlighed ved første blik.Hun er indlagt i forbindelse med en operation og skal samtidig have drejet sit underben, som er en meget smertefuld behandling:

- Det var kærlighed ved første blik. Det var det hele værd for hende. At udestå smerter for at være sammen med hospitalsklovnene. Det var så fantastisk, mindes mor Mette.

For Albertes far, Lasse, betyder det også meget, at hospitalsklovnene kan være med til at aflede Alberte fra ubehagelige situationer:

- De er enormt dygtige til at aflede børnene fra dét, det handler om. De er enormt gode til at fornemme børnene, og hvor de er på lige præcis det tidspunkt, hvor de kommer ind til dem. Det er en sjælden gave at være så meget menneskekender, fortæller Lasse.

Alberte og Trudi har kendt hinanden i otte år

Et trygt og langvarigt venskab

Alberte og Trudi har efterhånden kendt hinanden i rigtig mange år. Og for Albertes forældre er det en helt særlig tryghed, at Trudi kommer fast på hospitalet og kender familien så godt:

- Nu har Alberte og Trudi kendt hinanden i otte år. For os som forældre giver det en kæmpe tryghed, at det er én, der kender vores barn, og ved, hvad det er hun har brug for i situationen, fortæller Albertes far.

Udover at være en stor støtte og tryghed for Alberte, er Trudis tilstedeværelse og nærvær med til at tage alvoren lidt ud af hele familiens hospitalsoplevelse:

-Det Trudi gør for Alberte, og faktisk også for os som forældre, det er at tage alvoren en lille smule ud af situationen. Fordi hun netop fornemmer, om det er tid til sjov og ballade, er det tid til at sige bandeord, fordi man er så træt af situationen, eller er det tid til at rumme de svære følelser, afslutter Albertes mor.

Alberte skal fortsat gå til kontrolbesøg og undgår heller ikke fremtidige narkoser. Det er derfor en stor tryghed for hende, at Trudi fortsat er med på sidelinjen som en tryg og hjælpende hånd.