Hospitalsklovnene lærer at få en hospitalsslange til at tale

09/04/2014 - 14:36

Hvordan får man en hospitalsslange til at tale, og hvordan kan man give en stomipose en personlig karakter?

 

I sidste weekend deltog hospitalsklovnene i en workshop, der blev arrangeret af den verdenskendte animator og dukkefører, Avital Dvory.

Avital Dvory har med succes undervist over hele verden i, hvordan man giver ting, særligt hospitalsudstyr, en figur med sin helt egen personlighed. Det gør hun ved at anvende teknikker fra animation og dukketeater.

Avital Dvory er selv hospitalsklovn og bruger sine teknikker til at nå ind til de indlagte børn. Det hele handler om at gøre hospitalsverden til et genkendeligt og trygt sted for barnet at være. Det kan til tider være svært at skabe kontakt til et barn, der er i en sårbar situation. Barnet kan vende sig væk fra verden og derfor har hospitalsklovnen brug for at møde barnet på et andet plan.

Det kan hospitalsklovnen gøre ved fx at give barnets bamse eller et stetoskop en karakter, så hospitalsklovnen ikke taler direkte med barnet, men gennem en given ting. På den måde kan mødet mellem hospitalsklovn og barn blive lettere og hospitalsklovnen kan etablere en kontakt, der ellers kunne være svær at opnå.

Teknikkerne kan også bruges som en forlængelse af klovnens udtryk og til at afmystificere den utrygge situation, barnet føler sig i. Ved at gøre en stomipose eller en hospitalsslange til en figur, der kan grine, blive fornærmet eller gøre skægge ting, gør man igen verden til et genkendeligt sted for barnet at være – et sted, hvor barnet kan føle sig tryg. Ved at benytte objekter i sin dialog med barnet, støtter klovnen op om barnets evne til selv at handle og tage ansvar. På den måde skaber barnet selv situationen og kontakten til klovnen, og broen mellem barn og klovn gøres kortere.

Den psykologiske vinkel bag teknikken om at gøre hospitalsudstyr levende eller bruge dukker og bamser i mødet med barnet handler således om, at klovnen giver barnet en chance til at tage styringen, hvorfor mødet med klovnen sker på barnets præmisser.

Som et eksempel på, hvordan klovnene kan gøre brug af denne teknik ude på hospitalerne, fortæller artistisk leder Ewan Mackinnon om en episode, hvor han bruger teknikken til at kommen i kontakt med en indlagt pige på hospitalet. Angus, som er Ewans klovnefigur, er ved at vise sin legetøjsabe rundt i køkkenet på børneafdelingen. Aben sidder i hans taske og Angus peger rundt i køkkenet, mens han fortæller den, hvor tallerkner, glas osv. står. Der sidder en pige i køkkenet og iagttager dem.

Efter lidt tid henvender hun sig til Angus og siger, at der også ligger nogle bananer på køkkenbordet. Aben spræller og danser ved synet af bananerne. Angus prøver at få styr på aben, men den springer op af tasken og hugger en banan, som den tager med tilbage i tasken og spiser. Pigen følger interesseret med og fniser over aben.

Eksemplet viser, hvordan pigen tager styringen, får et boost af selvtillid og bliver mere tryg ved situationen, fordi hun skaber den selv. Workshoppen er en af mange workshops, som hospitalsklovnene løbende deltager i for at holde deres høje faglige niveau ved lige til gavn for de indlagte børn på hospitalerne.

Workshoppen er således en del af hospitalsklovnenes efteruddannelse og er arrangeret i samarbejde med The Dream Doctors Project, som Danske Hospitalsklovne har et internationalt samarbejde med.



3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.