Ofte stillede spørgsmål

Er det et fuldtidsjob at være hospitalsklovn?

Jobbet som hospitalsklovn er ikke en fuldtidsbeskæftigelse. Vi arbejder i gennemsnit tre til fire timer om dagen - tre dage om ugen. Det giver plads til andre projekter eller deltidsarbejde. Vores nuværende hospitalsklovne er alt lige fra sygeplejersker og pædagoger til artister og skuespillere ved siden af deres virke som hospitalsklovn. Udover det normale arbejde på hospitalerne, er der ofte brug for hospitalsklovne til andre opgaver, som at holde foredrag og deltage i events. Alle vores hospitalsklovne er uddannede og lønnede.

Hvad kræver det at blive hospitalsklovn?

Vi leder efter personer med artistisk talent og stærke empatiske evner, der kan observere og evaluere nye situationer med modenhed og tålmodighed. Primært leder vi efter personer, der har en klovn/figur/karakter, som de allerede bruger og har arbejdet med i nogle år. Du skal være vant til at bruge improvisation og humor i din hverdag. Måske er du skuespiller, cirkusklovn, tryllekunstner, komiker eller lignende. Vi er dog også åbne for de usædvanlige, unikke og overraskende personer, som ikke nødvendigvis arbejder indenfor det artistiske fag, men som på andre måde har udviklet autenticitet. Det er altså ikke et krav, at man har artistisk baggrund, men vi ville lyve hvis ikke vi skrev, at det er en fordel.

Er der en aldersgrænse?

Vi leder efter personer i alderen 20 – 65 år. Det skyldes på den ene side, at det kræver en vis mængde livserfaring og robusthed og på den anden, at det er en stor investering for foreningen, hver gang vi uddanner en hospitalsklovn. 

Er det frivilligt arbejde?

Alle hospitalsklovne hos Danske Hospitalsklovne er uddannede, professionelle og lønnes selvfølgelig for arbejdet. Vi har for nyligt vedtaget en overenskomst i samarbejde med Dansk Artist Forbund, som betyder at langt de fleste af hospitalsklovnene er fast lønnede og får penge under sygdom, feriepenge o.lign.

Er det et fuldtidsstudie?

Hospitalsklovneuddannelsen varer sammenlagt 1,5 år og består af 5 uddannelsesmoduler, 19 u-dage, 4 efteruddannelsesworkshops og ca. 75 praktikdage. Modulerne varer 3-5 dage og man overnatter på kursusstedet, derfor kalder vi det internatmoduler. Praktikperiode 1 ligger i perioden uge 34 - 05 året efter, og indebærer 2 ugentlige praktikdage. Praktikperiode 2 ligger i perioden uge 05-33 og indebærer ligeledes 2 ugentlige praktikdage. Herudover er der enkelte møder, workshops og andet, men der er altså tid til at have et deltidsjob eller andet ved siden af.

Hvor foregår uddannelsen?

De 5 internatmoduler afholdes på kursussteder rundt i landet, pt. anvender vi oftest et sted i Korsør, da det er centralt i landet. Her indlogeres holdet og underviser(e). Underviserne kommer fra hele verden, så det er en fordel, hvis man forstår engelsk, men behøver ikke selv tale det. Praktikken foregår typisk på 2-3 forskellige hospitaler. Her bestræber vi os på at placere praktikforløbet på de hospitaler, der ligger nærmest lærlingens bopæl, men man skal være indstillet på en del rejsetid. Foreningen dækker transportudgifter.  

Hvad gør man, når det har været en hård dag, for ikke at tage det med hjem?

De fleste hospitalsklovne arbejder i par, så først og fremmest kan man tale og sparre med sin makker. Sommetider kan det også være rart og nødvendigt at vende noget med sundhedspersonalet, og hvis det ikke er nok, så bliver alle vores hospitalsklovne tilbudt støtte til individuel supervision. Gruppesupervision er en fast del af foreningens regionsmøder (region jylland og region sjælland). Der er cirka 6 regionsmøder i løbet af et år. Det skal også nævnes, at det er vigtige elementer i uddannelsen at blive klædt på til at passe på sig selv og andre, fordi det er intensivt og sårbart felt, hospitalsklovnen arbejder i.

Må jeg komme med en hospitalsklovn på arbejde?

Her må vi af hensyn til patienter, pårørende og personale desværre sige nej. Det er et meget sårbart felt, og vi kan derfor ikke have gæster med. Der er mange, der gerne vil kigge nærmere på praksis, så uanset hvor glade det gør os med den store interesse, er vi nødt til at afslå. Dog er det således, at ansøgere, der går videre til optagelsesprøve 2 kommer med en erfaren hospitalsklovn på arbejde for at observere som forberedelse til optagelsesprøve 2. Her vil du altså få mulighed for at mærke efter, om det er en praksis, du kan se dig selv i.

Hvornår og hvordan ansøger man?

Vi ved endnu ikke, hvornår vi åbner for ansøgninger igen, men vi lover at melde det ud via alle vores kommunikationskanaler.

De seneste gange, vi har rekrutteret, er det foregået således:

1. De intereserede sender os en skriftlig ansøgning. Den skriftlige ansøgning skal minimum indeholde en motiveret ansøgning, link til en videopræsentation, et billede af dig i civil, evt. CV, kontaktoplysninger og cpr. nummer. Panelet læser alle ansøgningerne igennem.

2. Herefter inviterer vi ca. 40 personer til optagelsesprøve 1, hvor man skal have forberedt et 3-4 minutters nummer, som kan være alt muligt... Vi vil gerne se, hvem du er og hvad du kommer med.

3. Herfra går ca. halvdelen videre til 2.prøven som foregår over 2,5 døgn, hvor vi indlogerer alle inkl. panelet, så vi kan lære hinanden at kende. Sidst men ikke mindst, voterer panelet og få dage efter 2. prøven får alle besked om, hvorvidt de har fået en plads på holdet.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.