Hospitalsklovnene overdøver 15-årige Emmas tankemylder

Emma har kæmpet med blandt andet tvangstanker det meste af sit liv. Tankerne kan ikke slukkes, men med humor og lethed har hospitalsklovnene skubbet dem i baggrunden under hendes mange indlæggelser i børne- og ungdomspsykiatrien.

Allerede da Emma er helt lille, bliver hendes forældre klar over, at hun ikke er som de andre børn. Hun bekymrer sig meget og har svært ved uro og uforudsigelighed.

– Emma har altid tænkt mange tanker. Hun kunne godt finde på at komme og sige “I skal love, I er her i morgen” eller “Kommer I tilbage, når I har været ude med skraldet?”. Hun var meget bekymret for livet rigtig tidligt, fortæller Emmas far, Johnny.

Med hovedet fuld af tanker har særligt skolegangen været en udfordring for Emma. Til trods for en lang række særtilbud og nedsat tid har hendes skolegang nemlig resulteret i flere lange sygemeldinger.

– På et tidspunkt bliver det faktisk så svært for hende at skulle gennemføre skoledagene, at hun begynder at få anfald af ticks, og en dag kollapser hun simpelthen. Der sker en blokering oppe i hendes hoved, der gør, at hun ikke kan gå længere. Og den blokade har hun i omkring et halvt år, fortæller Emmas far.

”Når hospitalsklovnene er der, glemmer hun tid og sted”

Da Emma er 13 år gammel, bliver hun første gang indlagt i børne- og ungdomspsykiatrien. I perioden efter har hun både planlagte og akutte indlæggelser og møder her hospitalsklovnene for første gang.

For Emma er det særligt vigtigt at kunne holde pause fra de tunge tanker, og her har hospitalsklovnene spillet en afgørende rolle.

– Når man er indlagt i psykiatrien, og kæmper med de ting, som Emma kæmper med, så kan hverdagen godt være rigtig træls og fuld af bekymringer. Men når hospitalsklovnene er der, glemmer hun tid og sted. Og det er sgu sundt for sådan et ungt menneske at få lov til, siger Emmas far og fortsætter:

– Hospitalsklovnene marcherede direkte ind i hendes hjerte med deres klovnesko. For Emma repræsenterer de alt andet end tung sygdom. De giver hende en pause og får tvangstankerne til at træde i baggrunden for en stund. Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at de har været en stor årsag til, at hun har holdt modet oppe. Alle psykisk sårbare unge burde have en hospitalsklovn i deres liv, siger han.

Emma og hospitalsklovnen Frøken Lakrids redder en fugl i nød på psykiatrisk døgnafsnit.
Hospitalsklovnene Boing og Frøken Lakrids sammen med Emma.

Hospitalsklovnene marcherede direkte ind i hendes hjerte med deres klovnesko. For Emma repræsenterer de alt andet end tung sygdom.

Johnny, Emmas far

Hospitalsklovnen Frøken Lakrids

Emma er ikke glemt

I dag bor Emma på et behandlingssted, hvor hun er i gang med sin 10. klasse. Men familien tager en dag ad gangen, og Emma skal blive der så længe, hun har gavn af det og er glad for at være der.

Men selvom Emma nu bor på behandlingsstedet, er hun dog langt fra glemt af sine hospitalsklovnevenner.

– Hospitalsklovnen Frøken Lakrids skrev til mig og spurgte, om de måtte komme og besøge Emma på behandlingsstedet, og jeg skal være ærlig at sige, at jeg ikke havde troet, at vi hørte noget fra dem. Så da jeg modtog den besked… Der fik jeg fandeme tårer i øjnene. For jeg vidste, hvor meget det ville betyde for Emma, at de holdt deres aftale. De svigter aldrig. Hvis de har lovet, de kommer tirsdag, så skal himmel og hav godt nok gå af lave, hvis ikke de står der tirsdag. De glemmer hende ikke, afslutter Emmas far, Johnny.

Giv indlagte børn en tryg hånd at holde i når livet på hospitalet gør ondt.

Vælg beløb(Påkrævet)