Mor: Jul på hospitalet er noget særligt

For Felix og hans familie er der ikke noget, der hedder en ”normal” julemåned med pakkekalender og klippe-klistre i børnehaven. Pga. sin medfødte sygdom har 2-årige Felix været indlagt størstedelen af sit liv. Også i julemåneden. Læs hans mors historie her.

Hver gang den røde ballon ryger til vejrs, gør hospitalsklovnen Thermo Meter store øjne og udbryder et fjollet ”Boing!” til stor glæde for lille Felix. Opholdsstuen på Skejby Sygehus’ børneafdeling er pyntet op til jul med juletræ med lys i og langskæggede nisser. Den lille dreng er vant til at være her – for han er jævnligt indlagt eller til kontrol for den epilepsi, der kom med i kølvandet på hans medfødte sygdom, Hydrocephalus. I foråret fik Felix også konstateret ’uforklarligt leversvigt’ – så her var en levertransplantation truende nær.  

- Vores taske er altid pakket. Vi ved aldrig hvornår, vi skal ind på hospitalet igen. ”Hvor lang tid er I hjemme nu?”, spørger min store søn på 4 år tit. Men det kan jeg umuligt svare på, fortæller Sabina Kjemtrup, der er mor til Felix på 2 og Bastian på 4 år.

Felix har, ifølge sin mors hovedregning, været indlagt omtrent 70% af sit liv. Og allerede inden han er fyldt tre år, er Felix blevet opereret seks gange. Derfor har familien lært at leve fra dag til dag, for deres hverdag er meget uforudsigelig med de mange indlæggelser.

Julekalender til Felix

Felix har travlt med at tegne kruseduller på en paptallerken, han har fået af Prinsesse Plaster, der ligesom Thermo Meter har vagt på Skejby Sygehus i dag. Den lille dreng har runde kinder og en god kulør, og det er svært at se, at hans leversvigt nær havde kostet ham livet tidligere på året.

-Felix er simpelthen den sejeste lille dreng. På trods af hovedpine og andre gener har han bevist, at han VIL livet! Det har været ved at tippe mange gange for ham – men heldigvis har han været i hænderne på nogle meget dygtige læger og sygeplejersker, fortæller hans mor rørt.

Sabina husker særligt december måned sidste år. Her var familien indlagt ad flere omgange, men kom da heldigvis hjem juleaften. En af de første dage i december kom en af hospitalsklovnene forbi med en chokoladekalender med en personlig hilsen til Felix:

- Det var rigtig rart at opleve. At de viste ham den ekstra omtanke. Det er som om, klovnene også tænker, der skal hygges EKSTRA meget i december. Selvom de giver den gas hele året, så bliver der altså skruet en tand op for hyggen i julemåneden, fortæller Sabina og fortsætter:

- December måned er jo speciel på mange måder. Her er det, man gerne vil alle mulige ting med sine børn. Lave en pakkekalender med 24 små pakker f.eks. Og så bliver det pludseligt meget tydeligt, at vi er væk hjemmefra - når man kommer hjem, og vi måske er 7 pakker bagud…

Juletræ på hovedet

Felix’ mor fortæller, at det kan være svært at holde styr på dage og årstider, når man er indlagt så ofte, som de er. Og at det først er, når man kigger ud af vinduet, man bliver klar over, om det har sneet eller træerne er sprunget ud. Også derfor er december en særlig måned at være indlagt i:

- I julemåneden er der så fint pyntet op på børneafdelingen, og klovnene er med til at gøre deres til, at stemningen bliver særligt julet. De synger julesange og kan finde på at stjæle et juletræ – og komme ind på stuen med det oven på hovedet, fortæller hun.

Som mor føler Sabina sig taget særligt hånd om i december. Og selvom familien selvfølgelig helst ville være derhjemme i julemåneden, så mener hun, at klovnene skaber en dejlig varm stemning på hospitalet. Og at de er med til at gøre dagene lettere at komme igennem. 

Læs også om hvordan, det påvirker hele familien at være indlagt på hospitalet.

-Der er ingen tvivl om, at de er med til at holde humøret oppe. Klovnene kan underholde ens barn på en måde, vi som forældre jo aldrig ville kunne – uanset hvor meget, jeg står på hovedet. De spreder glæde indvendigt og udvendigt på folk, siger hun og fortsætter:

- Det, der er fantastisk ved klovnene er, at når de træder ind i et rum, så mærker de lynhurtigt stemningen i rummet. Og det har man særligt brug for i december måned, som er en ekstra sårbar tid. Er det i dag vi skal fjolle, eller er det i dag vi bare skal spille en sang og sidde og holde i hånd – de har en eminent evne til at opfange den stemning, der er. De holder vores hoved oppe, når vi har allermest brug for det.

Sabina sætter stor pris på, at klovnene også giver hende som mor et pusterum, men at se sin lille dreng glad, overgår alligevel alt:

- Enhver forældre ved, at det der varmer et moderhjerte allermest, det er at se sine børn glade. At sidde og iagttage, at de klukker af grin sammen med klovnene, det kan tanke ethvert moderhjerte op, uanset hvor træt og hvor brugt, det er. Det er simpelthen guld værd, siger hun.

I år satser familien på at holde juleaften hjemme med hele familien, som foruden Sabina og hendes to drenge også omfatter far Dennis, morfar, bedste og oldefar. 


 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.