Luna er der for hele familien

Under sine mange indlæggelser har Milla mødt hospitalsklovnen Luna, der også er blevet betydningsfuld for søskende og forældre.

Nogle gange pirrer en dejlig sød duft næseborene i familiehuset på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Det er, når hospitalsklovnen Luna smelter vingummibamser i mikrobølgeovnen.

- Luna laver alt muligt skørt, for at jeg skal glemme alt det, jeg er nervøs for. Hun siger, jeg skal tænke på et flødebolle-bjerg eller på en cola-sø, der er frosset til is, fortæller Milla Myjak.

Milla er 8 år, og har siden hun var ganske spæd været fast tilknyttet børneafdelingen i Skejby. Jævnligt skal hun tjekkes eller indlægges i forbindelse med hjertefejl, lungesygdom og immundefekt, som hun lider af.

- Når jeg skal på hospitalet, så mødes jeg med Luna ved vores hemmelige sted. Vi kalder det saunaen, fordi der er så dejlig varmt, fortæller Milla.

Den gode relation til søskende

Det er snart 5 år siden, at Milla og Luna mødtes første gang, og relationen mellem dem er blevet tættere og tættere gennem de hyppige besøg på hospitalet. Også i forhold til Millas to storebrødre har hospitalsklovnen været en god støtte.

- Luna er rigtig god til at også at se Millas søskende, lege med dem og hjælpe dem, så de har kunne finde deres plads i forløbet. Hun har også været god til at vise dem, hvad der sker på sygehuset, siger mor Diana Myjak.

Hele familien har i de perioder, hvor Milla har været langtidsindlagt, boet i et familiehus, der er tilknyttet børneafdelingen. Familiehuset giver plads til at familien kan leve et tæt familieliv, der både tilgodeser det syge barn og de raske søskende.

- Det er dejligt, at Luna har overskud til også at se de to store, som er med, fordi deres lillesøster er indlagt. De bekymrer sig om deres søster. Så Luna tager sig tid til at lave tatoveringer på deres arme og lytte til deres bekymringer, siger Diana Myjak.

En snak og en krammer

Hospitalsklovne er uddannede i at kombinere artistiske egenskaber og indfølingsevne i et hektiske hospitalsmiljø. Det nyder Millas mor og far også godt af under indlæggelserne.

- Generelt er Luna bare god til at hjælpe os med at glemme alt det trælse. Hun er god til at lytte til os som forældre og se, hvordan vi har det.

- Når man er helt færdig, udmattet og ked af det, fordi det gør ondt på ens barn, så er Luna der til en snak og en krammer, siger Diana Myjak.

Milla er en glad og aktiv pige. Hun går til sjipning og rytmisk gymnastik, men hendes sygdom gør, at hun let bliver syg, og det kan ofte koste et par dage væk fra skolen.

På besøg i klassen

For klassekammeraterne kan det være svært at forstå, hvorfor Milla så ofte skal på hospitalet, og hvorfor hun er så glad for en hospitalsklovn. Så en dag dukkede Luna op i Millas klasse for at hilse på vennerne.

- Milla taler meget om Luna, så det var meget godt, at klassekammeraterne fik ansigt og ord på, hvem hun er. Så er det også nemmere at forstå, hvorfor Milla er så glad for Luna, siger Diana Myjak.

At Milla er meget glad for Luna – også når hun er hjemme – er tydelig.

- Jeg har en Luna-dukke. Den har en lang arm, så den kan pille næse. Jeg sover stadig med den, siger Milla.

Det er Millas mor, der har hæklet dukken til Milla kort tid efter det første møde på hospitalet.

- Jeg så, hvor glad Milla blev for Luna, når hun var på hospitalet. Men Milla havde ingen klovneven herhjemme, så Luna-dukken er med til at forbinde alt det, der foregår mellem hjem og de mange indlæggelser, fortæller Diana Myjak.

Diana har også hæklet hospitalsklovne-dukker, der kunne glæde andre børn. Dukkerne er solgt til fordel for Danske Hospitalsklovne.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.