Hele familien blev hjulpet af hospitalsklovnene

Familien Johansen fra Roskilde mødte hospitalsklovnene Bip og Baglæns på Rigshospitalet, da Adam på 4 år blev indlagt med lymfekræft, og det møde fik Adams storesøstre også glæde af.

Sommerferien 2019 begyndte for familien Johansens vedkommende med et besøg hos lægen, da Adam på 4 år havde hævede kirtler på halsen og talte som om, han havde en kartoffel i munden. Adam blev dog sendt hjem med beskeden om, at det ville gå over af sig selv, men det gjorde det ikke. Han blev podet for halsbetændelse og fik penicillin, som heller ikke hjalp, og hans mor Maja blev mere og mere desperat.

- Jeg syntes ikke, der var nogen, der ville høre ordentligt på mig, og det endte med at jeg tog ham til vagtlægen hver eneste aften i en hel uge, husker hun. Det værste, der kunne ske, troede Maja, var at Adam skulle have fjernet sine mandler, men det skulle vise sig at være værre end det.

- Vi kom ind til en helt ung læge, og jeg tænkte først, at han nok ikke kunne hjælpe, fordi han var så ung, men det viste sig, at jeg måtte tage mine ord i mig igen, for det var ham, der reddede Adam, husker hun. Den unge læge blev ved med at insistere på, at han gerne ville have, at Adam skulle undersøges på Køge Sygehus (Sjællands Universitetshospital, Køge, red.), og til sidst blev det sådan.

Allerede dagen efter blev Adam hasteindlagt på Rigshospitalet, hvor det viste sig, at han havde lymfekræft. Adam blev lagt i kunstig koma, mens lægerne fjernede en lymfe, som de skulle undersøge, og han skulle vågne af sig selv, når han atter kunne trække vejret uden hjælp. Det tog fire dage.

- Det var de længste fire døgn i mit liv, husker Maja Johansen. Diagnosen var lymfekræft, og Adam begyndte i kemobehandling med det samme.

Adam møder hospitalsklovnene Bip og Baglæns

Under sin indlæggelse mødte Adam de to hospitalsklovne, Bip og Baglæns, som han blev meget glad for.

Adam og hospitalsklovnene Bip og Baglæns laver fis og ballade.  

- Den første gang, Adam fik besøg af hospitalsklovnene, var inde på vores stue på Rigshospitalet. Han var ked af at skulle til en undersøgelse, og så fik klovnene den idé at de skulle tegne på hinandens arme og ben, fortæller Maja Johansen og fortsætter:

- Det er jo ellers ikke noget, man som forælder, ligefrem opfordrer sine børn til, men som klovnene sagde, går det jo af i vask, og både de og Adam var helt opslugte. Næste dag kom mine forældre på besøg, og min mor plejede altid at sætte sig op i sengen til Adam for at snakke med ham. Og han fortalte og fortalte om, hvordan klovnene havde tegnet på ham og han på dem, og han var så glad, husker Maja Johansen. Hun er taknemmelig for klovnenes arbejde og engagement.

- Klovnene gør helt klart hverdagen lettere. Det er sindssygt fedt som forælder, at de er der, for hverdagen er hård, siger hun.

Adams søstre lærer hospitalsklovnene at danse

Også Adams to storesøstre på 8 og 10 år, oplevede at få glæde af klovnene.

- De fik lov at sove hos Adam på skift, og en dag, hvor de var der begge to, kom klovnene på besøg, men da var Adam så træt, at han bare gerne ville sidde med sin iPad. Og i stedet for at gå, begyndte de at tale med pigerne, selvom det ikke var dem, der var syge. De er begge to helt vilde med MGP, og de gav sig til at lære klovnene alle de danse, de kunne. Min ene datter er gymnast, så de blev virkelig udfordret med split og spagat, og vi fandt ud af, at selvom klovnene er virkelig søde, er de altså ikke særlig smidige, husker Maja Johansen med et smil.

Adam med hospitalsklovnene Tundra og Baglæns og storesøstrene Anna og Mille. 

Til sommer er Adam færdig med sin kræftbehandling. Han er begyndt i børnehave igen, og til næste sommer skal han begynde i skole.

- Det har været lange to år, men når det er børnecancer, kører det på skinner uden overraskelser, og det er en stor hjælp. Og vi har haft så meget glæde af klovnene. Det er også derfor, vi bliver ved med at støtte, siger Maja Johansen.

 

 

Der er nu altså meget sjovt at tegne på hinanden. 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.