En del af børnenes univers

For 9-årige Kaya er hospitalsklovnene Ludo og Zippo en uundværlig del af hendes faste besøg på hospitalet. De har et unikt samspil og møder hende lige netop dér, hvor hun er – i hendes univers.

- Hospitalsklovnene er lige dér, hvor Kaya er, og de tager udgangspunkt i hende. For Kaya er det meget angstfuldt at være på hospitalet og blive stukket, så hun skriger meget. Men så spejler hospitalsklovnen Ludo hendes følelser og skriger endnu højere – indtil Kaya svarer, at "så ondt gør det altså heller ikke!" Det er et samspil med barnet på virkelig højt plan, fortæller Lærke Bødker, der er mor til Kaya. 

Kaya er født med en godartet tumor i hjernen, uens benlængde og uden korsbånd. Familien bor i Hvalsø og er tilknyttet Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Holbæk Sygehus og Rigshospitalet. Kaya bliver stukket fast hver 6. uge i Roskilde, og her har hun en fast aftale med hospitalsklovnene Ludo og Zippo, der hjælper hende:

I starten kunne det tage flere timer at gennemføre proceduren, fordi Kaya ikke ville samarbejde. I dag er det anderledes. Hun får hjælp fra sine bedste venner, Ludo og Zippo, som hun selv kalder dem. De 3 sammen har noget helt særligt. Hun sidder hos Zippo, som trøster og beroliger hende, mens Ludo sidder overfor og får hende til at tænke på noget andet, fortæller mor Lærke og fortsætter:

- De er meget mere end røde klovnenæser, latter og ballondyr. De er eksperter i at være alvorlige og fjollede på én og samme tid, og det finder Kaya stor tryghed i. Jeg får ofte tårer i øjnene, når jeg oplever hospitalsklovnene, fordi det er så rørende at være vidne til deres samspil med børnene.

Til glæde for hele familien

Udover at være til stor glæde for Kaya er hospitalsklovnene også et lyspunkt for Kayas familie: 

- Hospitalsklovnene er gode til at inkludere hele familien. De uddeler gerne kram til os forældre, inddrager mormor og giver glædeligt en legemus til lillesøster Vilde. De har en positiv effekt hele vejen rundt, siger Lærke.

Familien oplever også, at hospitalsklovnene er gode til at gøre noget ekstra ud af særlige lejligheder, når de fx er indlagt på fødselsdage eller til fastelavn:

Når Kaya har fødselsdag, fejrer vi det oppe på afdelingen med boller og kakao, hvor Ludo og Zippo kommer og fejrer hende. De synger fødselsdagssang, arrangerer skattejagt og tryller ting frem, fortæller Lærke og fortsætter:

- Til fastelavn satte Ludo og Zippo en snor op med donuts på, som vi skulle stå og spise af, griner mor Lærke. De er gode til at gøre noget ekstra og inddrage alle i familien. 

En del af hverdagen 

For Kaya fylder hospitalsklovnene meget i hendes liv – ikke kun under de faste besøg og indlæggelsesperioderne, men også uden for hospitalet. På hendes værelse er der billeder af Ludo og Zippo på opslagstavlen, og hun gemmer alt fra dem i en skuffe på sit værelse: 

- Jeg ved ikke, om du kan forestille dig, hvor mange ting man kan samle sammen igennem årene. Kaya har en hel skuffe fuld af minder med bl.a. postkort, røde næser, balloner, mus osv., griner Lærke. 

Udover en hel skuffe fuld af minder går Kaya rundt i de sejeste specieldesignede lyssko:

Kaya skal have en ny og længere donjoy skinne på sit ene ben, fordi hun mangler sit korsbånd. Den proces er meget svær for hende. Inspireret af Zippo, som har forskellige farver blinkende lys i sine sko, aftaler vi med Kayas bandagist, at han også skal komme blinkende lys i hendes speciallavet sko. De sko skal hun have på, fordi hun mangler 8 cm. at sit ene ben. Det blinkede lys tager al fokus fra donjoy skinnen, fordi hun har fået de samme seje sko som hendes bedste ven Zippo, afslutter Lærke. 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.