En verden fuld af fantasi

For 7-årige Lærke åbner hospitalsklovnene op for en kreativ og fantasifuld verden. En verden som for en stund kan få hende til at glemme den alvor og de smerter, der er forbundet med hendes sygdom. 

- Hospitalsklovnene kan noget, som ingen andre kan. De er kreative og skaber et magisk rum, der er så vigtigt for et barn. De er på børnenes niveau og følger også børnenes initiativer. Det gør, at børnene får lov til at være børn, selvom det er alvorligt og kan være smertefuldt at være på et hospital, siger Maria Rosa, der er mor til Lærke, som har leukæmi og Downs syndrom.

- Der er dage hvor Lærke har det rigtig skidt, og ikke har lyst til andet end at sidde med sin iPad. Men når hospitalsklovnene kommer forbi, så lyser hun helt op og de kan virkelig få hende til at grine. Her kan jeg godt tænke ”Hvorfor kunne jeg ikke gøre det?”, men det kan vi forældre bare ikke gøre på samme måde. Hospitalsklovnene kan noget, som ingen andre kan.

Familien bor i Aalborg og er tilknyttet Aalborg Universitetshospital, hvor hospitalsklovnene Tut, Ruth, Theodor og Luici kommer:

Hospitalsklovnene er Lærkes bedste venner – både Tut, Ruth, Theodor og Luici – hun er vild med dem alle sammen. Vi er fx ofte til blodprøvetagning, og der opdager Lærke næsten ikke, at hun får taget blodprøve, fordi hospitalsklovnene med sæbebobler, sjov og ballade får opmærksomheden væk fra det svære og smertelige, fortæller mor Maria.

En tryg og nærværende ven

Lærke har været igennem et hårdt forløb med kemoterapi, og i starten af forløbet synes hun kun hospitalsklovnene var sjove på lang afstand. Der gik dog ikke lang tid før det ændrede sig:

På hospitalet er det de samme klovne der kommer uge efter uge. Lærke kender dem, og det er der en stor tryghed i. Hun har en god relation til dem, og den er ikke kun baseret på leg. Hospitalsklovnene kommer med nærvær, og de deler glædeligt krammere ud hver gang, siger Maria.

Lærke og Maria husker særligt et par stunder med hospitalsklovnen Theodor:

Der har været rigtig mange gode oplevelser, men en dag sidder vi i opholdsstuen, hvor Theodor kommer forbi. Han tager en appelsin fra frugtkurven, stikker to sugerør i og så sidder han og Lærke og drikker saften fra appelsinen griner Maria og fortsætter:

- En anden gang løber Theodor ned ad trappen, og beder os om at kigge ud ad ruden, hvor vi ser at han løber fjollet rundt ude på parkeringspladsen med et flag i hånden. Theodor kan finde på alle mulige sjove og mærkelig ting, og det er virkelig guld værd at se ens barn smile og grine. Hospitalsklovnene gør en kæmpe forskel, og vi kan i hvert fald ikke være foruden dem, afslutter Maria.

Lærke har været igennem et behandlingsforløb på 2,5 år og fik det heldigvis meget bedre af at komme ind i sit vedligehold, som er kemo i tabletbehandling. Hun er færdig med sin behandling i oktober, hvorefter hun skal gå til kontrol i minimum 2,5 år.

Hun glæder sig til, at hospitalsklovnene fortsat kommer forbi, så de sammen kan skabe endnu flere gode stunder. 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.