Et besøg og en lykkesten fra Tuba hjalp Johanne op i kørestolen

Et møde med hospitalsklovnen Tuba gav Johanne mod og styrke til at komme op i sin kørestol efter en omfattende rygoperation.

I dag går 12-årige Johanne i 6.klasse på Skårup Skole på Sydfyn. Hun og resten af klassekammeraterne er for andet år i træk på gaden for at sælge Til og Fra-julekort til fordel for Danske Hospitalsklovne. Og det er der én helt særlig grund til. For to år siden mødte Johanne hospitalsklovnen Tuba på Skejby Sygehus. Et møde, hun og familien stadig husker tilbage på, som meget betydningsfuldt:

- Det var rigtig rart, at Tuba kom. Det havde nok været sværere at komme op i kørestolen, hvis Tuba ikke havde været der, fortæller Johanne.

Johanne har muskelsvind, og har derfor gennemgået en omfattende rygoperation, da Tuba kommer forbi.

Johanne ligger på en stue, hvor personale og Johannes forældre er samlet, fordi det er tid til at få Johanne op i kørestolen. Det foregår i et tæt samarbejde mellem sygeplejersker og fysioterapeuter. En svær opgave, da Johanne har mange smerter.

Da Tuba træder ind på stuen, spørger hun, om hun kan få lov til at tale et øjeblik alene med Johanne, inden samarbejdet om at få Johanne op i kørestolen fortsætter.

- Vi taler lidt om alt muligt. Hun er sød. Og så spørger hun mig, hvilket dyr, der er mit yndlingsdyr. Jeg svarer en delfin og så tegner hun en delfin på en lykkesten til mig, fortæller Johanne.

Tuba henter resten af holdet ind igen, for med lykkestenen og musik på Tubas ukulele, er Johanne klar til at komme op i kørestolen til tonerne af ´You are my sunshine´.

- Hun kommer ind på det helt rigtige tidspunkt og gør virkelig en forskel, fortæller Stinne, der er mor til Johanne og tilføjer: - Johanne glemte helt, hvor hun var og at det gjorde ondt.  

Det går godt med at få Johanne op i kørestolen. Og ifølge Johanne og mor Stinne har Tuba en stor del i, at det blev en god oplevelse. Johanne har stadig den lykkesten, som hun fik af Tuba for snart to år siden.

Hele klassen bakker op sælger julelotteri

Johannes mor Stinne har sammen med Johanne taget initiativ til, at Johannes 6. klasse skal sælge Til-og Fra julekort til fordel for Danske Hospitalsklovne. Og det er klassekammeraterne helt med på:

De synes, at det er en rigtig god ide. En anden i min klasse er også tit på hospitalet og kender også hospitalsklovnene, fortæller Johanne.

Klassen skal tilsammen sælge 200 pakker á fem julekort til fordel for Danske Hospitalsklovne og tjener samtidig penge til klassen:

Pengene skal gå til klassekassen. Vi har snakket om at vi skal på en tur til en forlystelsespark. Det kunne være sjovt, siger Johanne.  

Indtil videre går salget rigtig fint, og det er en god aktivitet for at styrke klassens fællesskab:

Det er rigtig hyggeligt at gå rundt sammen og sælge, og det går godt med at få dem solgt, fortæller Johanne. 

Johanne har en storesøster, der går på samme skole. Storesøster Emmas klasse, og parallelklasse, sælger også Til og Fra-julekortene:

Det er vores måde at sige tak til hospitalsklovnene på, fortæller Stinne, mor til de to søstre.

Johanne møder løbende hospitalsklovnene, når hun er til tjek hver tredje måned på Skejby Sygehus eller på OUH. Udover Tuba, har hun mødt mange af de andre hospitalsklovne, og det er Johanne glad for: - Det er altid sjovere at være på hospitalet, når der er hospitalsklovne, afslutter Johanne.

Det var med stor gensynsglæde, at Johanne stødte ind i Tuba og Elmer på Skejby Sygehus, da hun var til forlængelse af ryggen. Johanne havde sin veninde Sarah med på hospitalet.  3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.