“Jeg bliver glad indeni af hospitalsklovnene”

10-årige Viktor og hans forældre har ad mange omgange mærket, hvor stor en forskel det gør, at der er hospitalsklovne til at aflede og opmuntre. Blandt andet når Viktor skal have taget blodprøver. 

Lige før jul i 2017 fandt Kevin Juhl en knude i overarmen på sin søn Viktor, der på det tidspunkt var otte år. Efter en operation i februar 2018 blev det konstateret, at der var tale om en cancerknude, og Viktor har siden da været til mange undersøgelser, scanninger, biopsier og operationer på henholdsvis Odense Universitetshospital og Rigshospitalet.  

Her har han mødt flere hospitalsklovne, og Viktor og hans mor, Pia Juhl, er enige om, at møderne har gjort besøgene lettere. Som mange andre børn er Viktor alt andet end begejstret for at blive stukket, så det at få taget blodprøver eller at få lagt venflon har været forbundet med megen nervøsitet og ængstelse. 

På den afdeling, hvor børn får taget blodprøver, var der altid hospitalsklovne, og det gør en kæmpe forskel, når man er bange. Det letter virkelig stemningen både hos Viktor og hos os, fortæller Pia og fortsætter:  

- Viktor har en ADHD-diagnose, så han er i forvejen udfordret, og det er som regel mor og far, der er dumme, når han har det dårligt, så som forældre er det også guld værd, at der kommer nogen og hjælper til med at få tiden til at gå, og ikke mindst til at få et smil frem, uddyber hun. 

Viktor hygger sig med hospitalsklovnene Pablo og Makaroni. 

... og hospitalsklovnen Viola. 

Viktor og mor Pia. 

Samvær på Viktors præmisser 

Viktor har primært været indlagt i kort tid ad gangen, og første gang, han mødte klovnene, var han meget tilbageholdende. Men klovnene fik alligevel et smil frem på hans læber, og han er meget klar i mælet om, hvad klovnene betyder for ham: 

- Jeg bliver glad indeni, fordi jeg kan tale med dem, og fordi jeg bliver i godt humør, når de laver sjov, når jeg er ked af det. 

Mor Pia fortæller, at det allerbedste for Viktor er, at klovnene interesserer sig for det, som han er interesseret i. 

- Jeg spurgte ham, hvad han syntes, der var godt ved at få besøg, og han nævnte, at han bedst kan lide, når de snakker, hygger, tryller og i det hele taget leger sammen. Det kan også være, de kigger på, at han spiller et spil på sin tablet, og så snakker de om det undervejs. Så for ham er det bedste, at de altid gider lave det, som Viktor selv gerne vil, siger hun. 

Forrige år besluttede Viktor, at han gerne ville sælge Til og Fra-julekort med skrabelod op til jul, så han på den måde kunne være med til at samle penge ind til Danske Hospitalsklovne. Så han og Pia gik rundt i Løgumkloster, hvor de bor, og solgte kort. 

- Viktor var meget klar i mælet om, at dette her var noget, han virkelig gerne ville, fordi han selv havde været så glad for hospitalsklovnene under sine hospitalsbesøg,” fortæller Pia. 

Viktor og mor Pia sælger lodsedler for at hjælpe andre indlagte børn. Viktor går selv til kontrol hver tredje måned. 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.