Hospitalsklovnen tilfører hospitalet noget sanseligt og poetisk

Det vigtigste for hospitalsklovnen Petunia er ikke nødvendigvis at være sjov. Petunia kommer med tilstedeværelse og nærvær. Hun er poetisk, finurlig og intuitiv, fortæller tidligere sygeplejerske, Pia Cisko, om sin klovnefigur.

Bag hospitalsklovnen Petunia gemmer sig en erfaren og dedikeret sygeplejerske, der stadig har en stor kærlighed og respekt for sygeplejefaget. Det stod ikke tegnet i kortene, at Pia Cisko skulle skifte den hvide kittel ud med rød næse og blomster i hatten, men da hun blev præsenteret for klovnen Angus på Skejby Sygehus, skete der noget i hende:

-  Min første tanke var: ”Hvad skal jeg dog med ham?”, men så opdagede jeg, hvad han kunne. Og jeg blev VILD med det! Hvis børnene blev bange under en procedure, kunne jeg sende bud efterAngus. Han gjorde simpelthen mit arbejde som sygeplejerske nemmere, og gav børnene nogle positive hospitalsoplevelser, fortæller hun.

Forelsket i faget

Pia, der er 55 år, beslutter sig herefter for at uddanne sig til hospitalsklovn.

- Min oprindelige ide med at tage hospitalsklovneuddannelsen var, at jeg ville bruge densom en slags efteruddannelse til mit sygeplejefag. Så jeg kunne lære nye tricks i forhold til mit job. Men klovneuniverset tog mig med storm, og jeg blev helt og aldeles forelsket i faget, fortæller hun, og fortsætter:

- Og så sker der jo det, når man er et dedikeret menneske, som jeg er: Så må man vælge. Og så valgte jeg at hellige mig 100% arbejdet som hospitalsklovn – og det har jeg aldrig fortrudt! Hver eneste dag er en gave. Det giver SÅ meget mening!

Finurlig og poetisk

Pia bruger sin viden fra sygeplejefaget i det daglige arbejde som hospitalsklovn.

- Det vigtige for Petunia er ikke at være sjov. Petunia kommer med tilstedeværelse og nærvær. Hun er poetisk, finurlig og intuitiv. Petunia er ikke langt fra den person, som Piaer privat. Men hun har skruet godt op for volumenknappen, og tør også smide blufærdigheden og springe ud i nogle ting, som jeg som Pia nok ikke ville gøre, fortæller hun.

”Sjælens apotek”

Pia mener selv, at hospitalsklovnen Petunia har lært hende en hel del:

- Jeg er blevet bedre til at sige ”Pyt, det går nok”, eller ”Lad os nu se, hvad der sker”. Petunia har givet mig en ro og en hvilen i mig selv, som jeg ikke havde i helt samme målestok, før jeg fik min klovnekarakter. Også at kunne mærke efter: ”Hvad føles rart?” ”Hvad taler til mit hjerte?” Den bruger jeg meget som klovn – og den tilgang kan jeg godt lide.

- Hospitalsklovnen tilfører noget sanseligt og poetisk til hospitalet, og er derigennem med til at bevare håbet og troen på livet. Man kan – lidt poetisk – kalde hospitalsklovnen for ’Sjælens Apotek, siger Pia.

Tre hurtige til Pia: 

Hvorfor tog du uddannelsen til hospitalsklovn:

- Min oprindelige ide var, at jeg ville bruge hospitalsklovneuddannelsen som efteruddannelse til mit sygeplejefag. Men klovneuniverset tog mig med storm, og jeg blev helt og aldeles forelsket i klovnen som metode, og så måtte jeg jo vælge!

Hvordan fandt du på navnet Petunia?

- Jeg valgte navnet Petunia, som er et blomsternavn, fordi jeg var meget forelsket i en gartner, da jeg tog klovneuddannelsen. Han inspirerede mig til navnet. Heldigvis er jeg stadig meget glad for både navnet – og også for manden – som jeg er gift med den dag i dag.

Hvad er det bedste ved at være hospitalsklovn:

- Det er ikke altid, børnene fortæller os med ord, at de har været glade for vores besøg – men nårjeg kan mærke, at jeg har gjort en forskel – så bliver jeg så glad. Det er simpelthen en gave, som jeg er ekstremt taknemmelig for!

 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.