18-årige Laura: ”Luna er en del af min sygdomshistorie”

Siden Laura var bare 4 år, har hospitalsklovnen Luna været ved hendes side til utallige operationer, indlæggelser og kontrolbesøg på sygehuset. Deres mangeårige venskab har budt på alt fra en tårevædet konfirmationsoverraskelse i 2016 til flere corona-opkald i en barsk tid.

Laura Haüsers sygdomsforløb starter i marts 2006 på Aarhus Universitetshospital, hvor hun bliver indlagt med 41 i feber, feberkramper og skyhøjt infektionstal. I tiden efter bliver hun indlagt igen og igen med præcis de samme symptomer – nogle gange af flere ugers varighed.

Lægerne konstaterer, at Laura har nyrebækkenbetændelse, hvilket viser sig at blive en gentagende problematik gennem de næste mange år.

I de 14 år, hvor Laura har været tilkoblet sygehuset, har hun knyttet et særligt bånd til hospitalsklovnen Luna:

- Hun er en ven, der nærmest kan min sygdomshistorie lige så godt, som jeg selv kan. Hun er en ven, der både er der på de svære og de gode dage. Hun besøger mig med ballonsværd og kortspil, men også de dage, hvor jeg har slanger over det hele. Hun står altid ved min side og hepper på mig, fortæller Laura.

Et anker i gode og svære tider
For Laura er det vigtigt, at Luna giver opmærksomhed til den ”raske Laura” og ikke tager særlige hensyn:

- Når Luna er der, glemmer jeg lidt, at jeg er syg, og at jeg er på et sygehus. Det handler ikke om, at jeg er skrøbelig, og at man skal passe på mig. Det handler om at have det sjovt.

I videoen kan du se mange gode minder fra Laura og Lunas venskab. 

Luna har - og er stadig den dag i dag - med på sidelinjen til mange milepæle i Lauras liv.

Da Laura bliver konfirmeret, har hendes mor Gitte Haüser skrevet en sang til datteren. Et af versene handler om Lauras venskab med Luna, og i slutningen af verset nævnes Luna. Idet selskabet synger Lunas navn, stopper musikken, og Laura kigger op.

- Der står Luna midt i salen med en ballon i hånden og en pose fuld af gaver. Tårerne triller bare ned ad mine kinder, husker Laura.

Luna er et anker for familien Haüser i både gode og svære tider. Hun har set Laura vokse op og fulgt hende gennem barndommen og teenageårene. 

- Hun har bare altid været der og set mig vokse op, ligesom min familie. Alle i min familie kender Luna. Hun er kommet helt under huden på os, forklarer Laura.

Luna er med – også under corona
I sommeren 2020 gennemgår Laura en stor operation, hvor hun efterfølgende er indlagt i tre uger. Laura er meget nervøs op til og får blandt andet en snak over telefonen med Luna inden.

På grund af corona-epidemien må Luna desværre ikke besøge Laura på afdelingen. Alligevel sørger klovnevennen med hjælp fra personalet for, at Laura får en hilsen både før og efter operationen.

- Da jeg kommer ind på min stue, står der en flot gavepose og venter på mig. Selvom hun ikke var der fysisk, så var hendes sjov og ballade der stadig.

Gennem det 14 år lange venskab er der opstået flere ritualer, når Laura og mor Gitte er forbi hospitalet. Luna har altid en lykkesten til Laura, mens mor Gitte får en scoreballon.

- Ingen af delene har virket, for jeg er stadig syg, og min mor har stadig ingen kæreste. Det laver vi meget sjov med, fortæller Laura grinende.

Det er ikke kedeligt, når Laura og Luna er sammen.

Man er aldrig for gammel til en hospitalsklovn
Laura og Lunas venskab har ikke ændret sig gennem årene, selvom Laura i dag er fyldt 18 år, går i gymnasiet og er gymnast på eliteniveau.

Laura kender stadig kun Luna med den røde næse, og sådan skal det blive ved med at være.

En dag, da Laura skal hjem efter en operation og sidder i bilen sammen med sin mor, kommer Luna gående ud ad indgangen til sygehuset. Mor Gitte udbryder: ”Se, der kommer Luna, som har fri fra arbejde”. Laura kaster sig ned i bunden af bilen, for hun vil for alt i verden ikke se Luna som andet end en hospitalsklovn.

- Jeg vil simpelthen ikke se Luna uden næse på, så jeg går i panik og lukker øjnene. Selvom jeg er 18 år, så er Luna kun Luna for mig. En klovneven har nemlig ikke børn, en mand og er på sociale medier. Sådan vil det altid være for mig, også når jeg bliver 20, 22 og 30 år, afslutter Laura med et stort smil.

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.