Trudi bryder isen, når børn skal opereres

- Klovnene kan en masse, som jeg ikke kan. Mit arbejde bliver lettere, og jeg får et frirum til det, jeg nu engang skal, fortæller Tanja Høttges Beuschau, anæstesisygeplejerske på Skejby Sygehus.

For Tanja Høttges Beuschau er det nyt at arbejde sammen med en hospitalsklovn. Som anæstesisygeplejerske på et operationsafsnit for voksne har hendes kolleger hidtil bestået af andre sygeplejersker og læger. Men siden august måned har hun haft sin daglige gang på børneafdelingen på Skejby sygehus.

- Jeg var nok lidt bekymret, inden jeg mødte Trudi. Jeg tænkte helt klart: hvad skal jeg bruge en klovn til? Vil hun gå ind over min faglighed? Og kommer hun til at gå i vejen for mig?

Tanja fortæller, det er hende som anæstesisygeplejerske, der sørger for, at barnet bliver bedøvet før en operation og også får ilt undervejs. Hun er lidt den ”farlige”, som hun selv siger, for det er hende der stikker nåle i armen og også kommer med masken, som barnet skal have på, når det bliver lagt til at sove. Barnet og forældrene er tit meget nervøse før en operation, så det er et arbejde, der kræver ro og stor koncentration.

- Det er så følsomt et område at skulle operere på børn. Og ikke mindst at skulle bedøve dem. Det er et job med stor seriøsitet – så der er ikke plads til så meget sjov og ballade, forklarer Tanja.

 

En god oplevelse

Trudi er som den eneste hospitalsklovn tilknyttet operationsafsnittet på Skejbys børneafdeling. Her har hun været fast i 15 år – to dage om ugen – og der er rift om den garvede hospitalsklovn, som er meget populær på afdelingen.

For den 43-årige sygeplejerske har det været en åbenbaring at finde ud af, at hun i sit arbejde kan have stor glæde af hospitalsklovnene. At klovnen kan supplere hende rent fagligt, og at hun også kan støtte sig op af Trudi:

- Som sygeplejerske skal jeg en hel masse procedurer omkring barnet. Men klovnen skal bare være her. Jeg er jo hende ”den trælse”, så klovnens opgave er at skabe en god stemning og sørge for, at det for barnet er rart at være i. Jeg får mere ro til mit arbejde, og skal ikke være så meget ”på”. Det gør mit arbejde så meget lettere, fortæller Tanja.

Trudi supplerer:

- Vi er jo alle interesseret i, at børnene får så rar en oplevelse som muligt, i denne her lidt trælse situation, de er i. Så på den måde arbejder vi jo SAMMEN om at give barnet en god oplevelse.

Klovnen bygger bro

Tanja sætter stor pris på, at Trudi har mødt barnet inden, det kommer ind på operationsstuen. Så de allerede har etableret en kontakt. Som anæstesisygeplejerske træder hun nemlig først til, når barnet skal bedøves.

- Netop det, at Trudi har mødt barnet og forældrene inden, gør det lettere at aflede barnet, når det skal have sin bedøvelse. Klovnene bryder isen. De sørger simpelthen for, at barnet bliver afslappet og mindre nervøst.

I forhold til forældrenes nervøsitet kan Trudi også være en kæmpe hjælp, fortæller sygeplejersken:

- Det er jo ikke rart for barnet at opleve, at mor er bange. Så det er guld værd for os, at Trudi kan tage sig lidt af forældrene. Og også er den, der gelejder forældrene ud af stuen, når barnet skal opereres, fortæller hun.

Trudi fortæller, at hun er glad for at kunne være med til at bygge bro imellem barnet og personalet. Hun kan bløde stemningen lidt op, og laver gerne sjov med lægen eller sygeplejersken:

-Jeg driller lægen med sparsom hårvækst, og spørger til, om han ikke snart skal have fletninger? Eller jeg stikker til sygeplejersken, og siger til barnet: ”Hun er altså god nok på bunden, hende her”. Så får barnet en følelse af, at de ”er okay” og knap så farlige, fortæller hun.

Sang og magisk glaskugle

Tanja kommer i tanke om en nylig oplevelse, der kunne være gået rigtig skidt, men som endte godt:

-Jeg havde en pige, der var meget bange for nåle, og masken var hun heller ikke tryg ved. Pigens mor virkede også enormt nervøs. Men her kunne Trudi hjælpe med til at gøre situationen mindre anspændt, fortæller Tanja.

Trudi supplerer:

- Jeg kunne se pigens angst i øjnene, da jeg kom ind til hende. Det har mange års erfaring lært mig at spotte med det samme. Jeg gav hende en lille magisk glaskugle, som ville fjerne nervøsiteten, fortalte jeg hende, og pigen knugede sin lille hånd om den glaskugle hele tiden. Vi sang også ”Se min kjole”, som var pigens yndlingssang.

- Imens jeg sang med hende, havde hun øjenkontakt med mig hele tiden. Og jeg kunne se i pigens øjne, at frygten langsomt forduftede, fortæller Trudi, der efterfølgende mødte pigens mor, der var meget taknemmelig for Trudis tilstedeværelse.

Tanja nikker og roser Trudi:

- Jeg er også meget imponeret over Trudi og hendes faglighed. Hun kan virkelig noget, jeg ikke kan som sygeplejerske. Jeg ville bare ønske, hun var her hver dag!

Tanja lærer hele tiden noget af at arbejde sammen med Trudi. Hun er også begyndt at gøre nogle af de samme ting, som Trudi gør. Og de bekymringer, hun havde til at begynde med, har hun også skudt til hjørne:

- Trudi er sådan en stor hjælp. Og jeg har aldrig oplevet, at hun har stået i vejen for mig. Hendes situationsfornemmelse er fantastisk – hun er så god til at fornemme, hvornår hun skal træde lidt i baggrunden.

- Der skal være plads til både alvor og fjollerier. Hver ting til sin tid, supplerer Trudi.

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.