Syv år senere: Luna har sat dybe spor hos Mette

Mette har i syv år gemt en hæklet dukke i sit skab. Dukken er et minde om et lille, men vigtigt venskab til hospitalsklovnen Luna, som var et pusterum for Mette i en svær tid fuld af undersøgelser, indlæggelser og operationer.

Tilbage i 2014 bliver seksårige Mette pludselig syg med nyre-bækken-betændelse. Efter mange undersøgelser konstaterer lægerne, at hun har tilbageflow fra blæren til højre nyre – en tilstand, hvor blærens klapper ikke lukker ordentligt.

Mette er på operationsbordet to gange på et halvt år. Under indlæggelserne på Skejby Sygehus er Mettes mor, Henny Hellegaard, ikke i tvivl om, hvem der får den største stjerne i Mettes bog:

- Hospitalsklovnen Luna sætter dybe spor i Mette. Hvis bare Luna er på sygehuset, så gør det knap så meget, at Mette skal igennem noget, der er ubehageligt. Nogle gange fjoller de, og andre gange sidder de lige så stille sammen. Luna kan begge dele, og det er lige det, Mette har brug for.

En hæklet Luna fuld af minder
En junidag før en af Mettes kontroller på sygehuset, får Henny pludselig travlt. Hun får den idé at hækle hospitalsklovnen Luna til sin datter. Hun sender billeder af Luna til sin kreative veninde Henriette Højris, som allerede har udviklet hækleopskrifter til en håndfuld andre hospitalsklovne.

- Selvfølgelig skal dukken Luna med, så den rigtige hospitalsklovn Luna kan hilse på hende, husker Henny.

Den ægte hospitalsklovn Luna er imponeret over Henriettes og Hennys lille værk, som ligner hende på en prik. Den grønne hat med Motor-Mille-brillerne. De hvide blomster på den røde kjole. De gule sko og de grønne strømper.

- Luna ”samler på minder om sig selv”, så hun skulle selvfølgelig også have en, fortæller Henny grinende.

Kærlighed, energi og overskud
Mette er i dag 13 år og gemmer stadig den hæklede dukke og minderne om Luna. Mette er rask, men går til kontrol på Viborg Sygehus en gang om året, da hendes nyrer ikke er lige store.

- Hver gang vi snakker om Luna, lyser Mette op. Hun bliver helt glad om hjertet. Jeg er sikker på, at dét hun gør ved min Mette, gør hun ved mange andre børn. Hun rummer så meget kærlighed, energi og overskud til at huske dem allesammen. Det er så imponerende, afrunder Henny.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.