Catharina får julebesøg af Baroli og Petunia

En decemberdag banker det på døren i Catharina og hendes families butik. Udenfor står hospitalsklovnene Petunia og Baroli, for de vil se Catharinas nye butik og høre, hvordan hun har det. Og med et langt sygdomsforløb bag sig og mange bekymringer varmer det at se sine venner ved juletid, synes Catharina. 

Juletiden er over os og nisser, juletræer og masser af lys pynter gader og vinduer. For mange er julen en dejlig tid med gamle traditioner og hygge, og det er det også for 12-årige Catharina og hendes familie, der bor i Viborg. 

Men for Catharina er det også en tid med bekymringer, for hun har levet med en tumor i hjernen i syv år og har utallige hospitalsbesøg i bagagen. Catharinas tumor er heldigvis ikke ondartet, men hun går igennem et langt kemoforløb, hvor hun har haft en masse bivirkninger, og nogle af dem døjer hun stadig med. 

- Jeg har haft alle tænkelige bivirkninger. Ondt i maven, rigtig meget hårtab, ledsmerter, kvalme og kroppen føles ustyrlig og underlig, fortæller Catharina. 

 

Carharinas mor, Pernille, er ved Catharinas side, når hun er på hospitalet.

Mødet med Petunia og Baroli 
Catharina er blevet opereret tre gange i hjernen og har fået taget en masse blodprøver, og det har ikke altid været lige nemt, for hun er bange for nåle. Men i 2013 møder hun hospitalsklovnen Petunia, og her er der hjælp at hente.  

- Petunia udfordrede hende simpelthen i en bandeordsduel, og da Catharina var færdig med at blive stukket, kunne hun ikke rigtig komme på flere bandeord, griner Catharinas mor, Pernille. 

Catharina har mange gode minder med Petunia.

Pernille er ved Catharinas side, når hun besøger hospitalet, og selvom moderens støtte har været uundværlig, har det været rart for både mor og datter at få besøg af andre. 

- Jeg er blevet lidt vant til det med nåle, for jeg skal have taget en blodprøve en gang om ugen, uanset om jeg kan lide det eller ej. Det kan være svært, at det lige er mor, der skal opmuntre mig, og så gør det en gigantisk forskel, at hospitalsklovnene, køkkendamen eller sygeplejersken er der til at få mig i godt humør, siger Catharina. 

I år kom hospitalsklovnen Baroli ind i Catharinas liv, og det er et møde, hun og Pernille aldrig glemmer. 

- Baroli går rundt med en sjov kyllingehat, og vi skulle have nuggets. Det måtte kyllingehatten naturligvis ikke se, så Baroli gav den bind på øjnene, fortæller Pernille.  

Baroli med sin kyllingehat.

Baroli og Petunia kommer på julebesøg i Catharinas butik 
Catharina havde kun mødt hospitalsklovnene på hospitalet indtil en dag i december, hvor de kom på besøg i hendes nyåbnede popup-butik, Refoodme, i Viborg, hvor hun blandt andet sælger julesmåkager og snacks. 

. - Det var rigtig hyggeligt. Vi sang julesange og talte om mit sygdomsforløb og min butik. Det var sjovt og gav minder tilbage, fra da jeg var på Skejby Sygehus (nu Aarhus Universitetshospital, red.). Ikke dårlige minder, men en tryghed, fra da jeg var lille, siger Catharina. 

Og Pernille synes også, det gav en ekstra glæde at se de tre sammen. 

- Der kommer en barnlig glæde frem hos Catharina, det er rart, når hun på grund af sygdom er tvunget til at blive voksen i en tidlig alder, at hun kan bevare sit barnlige sind, siger Pernille. 

Og det er Catharina enig i. 

- Når man er sammen med hospitalsklovnene, er man mere barn i forhold til, hvad man er vant til, når man skal snakke med en hel masse læger og være gravalvorlig. Jeg er blevet ældre, men forholdet mellem mig og Petunia har ikke ændret sig, fortæller hun.

 

Catharina bruger stadig en del tid på sygehuset, men heldigvis får hun hjælp af frivillige kræfter til at drive butikken i Viborg, hvor overskuddet går til Børnecancerfonden. Da Petunia og Baroli kom forbi, var de i julehumør og sang julesange med Catharina.   

 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.