Hospitalsklovnen Olivia: ”Klovnen er et lys i mørket for børnene”

- Det bedste ved at være hospitalsklovn er, når man bliver overrasket. Når alt går op i en højere enhed til sidst, fortæller Eva Perez Sanchez, også kendt som hospitalsklovnen Olivia.

Eva kommer oprindeligt fra Barcelona, men rejste til København på en enkeltbillet, fordi hun blev forelsket i en dansk mand. Med sig i bagagen havde hun flere års erfaring med teatergenren, særligt sensorisk teater, som i korte træk handler om at bruge sig selv følelsesmæssigt og improvisatorisk i sit arbejde som skuespiller. Det er en genre, hun også har stor glæde af som hospitalsklovn.

- Man kan bruge improvisation til at lære sig selv bedre at kende. Det er et redskab, der er kendt fra teatermiljøet, men også et meget vigtigt redskab at kunne mestre som hospitalsklovn, fordi hver situation jo er unik – og uforudsigelig, fortæller Eva.

Høj og lav energi

Hun beskriver uddannelsen til hospitalsklovn som både sjov og meget lærerig, men egentlig er hun slet ikke færdig med at uddanne sig, mener Eva:

- Man kan blive ved med at lære! Og den virkelige uddannelse sker jo, når vi er ude hos barnet. Her prøver vi vores redskaber af. Som f.eks. at blive god til at ”skrue op og ned” for energien, alt efter barnets behov.

At lære de forskellige dynamikker i et rum at kende, er noget af det vigtigste, man skal kunne som hospitalsklovn, mener Eva. Tilsætter man en god portion empati og situationsfornemmelse, så har man et godt fundament.

Hvad er den vigtigste rolle du har som hospitalsklovn?

- At kunne lytte. Uden tvivl! Og så at kunne fornemme alt det, der sker i rummet: Hvad har barnet brug for? Hvordan har moren det – er hun irriteret, glad eller bekymret? Det er nemlig ikke altid, at det er barnet, der har størst behov for opmærksomhed lige den dag, fortæller hun.

Svært at blive afvist

Det sværeste, man oplever som hospitalsklovn, det er at blive afvist. Og som Eva siger det, så kræver det en STOR portion mod at gå tilbage til et barn på en hospitalsstue efter en afvisning. Hun mindes en af sine første, og også sværeste, opgaver som hospitalsklovn:

- Min klovnemakker og jeg var inde hos en teenagepige med psykiske problemer. Pigen havde forsøgt at tage sit eget liv flere gange, og hendes humør var – forståeligt – ikke det bedste. Vi oplevede at blive afvist flere gange, og det letteste ville have været bare at bakke ud. Men i klovnens natur hører der en ukuelig optimist, så vi ville bare have, at pigen fik en god oplevelse ud af vores besøg, fortæller hun.

Så hvordan vender man en dårlig oplevelse til en god oplevelse?

- Vi gik ind med en intension. Tænkte mindre på vores egen frygt og eget ego – og fokuserede på den opgave, vi havde givet os selv. Forsigtigt trådte vi ind i pigens ”verden”, kan man sige. Pigen overgav sig da også, og det endte med at blive en rigtig god oplevelse, både for hende og for os, fortæller Eva.

Pigen åbnede sig op, og valgte at bruge klovnen Olivia som en fortrolig ven, hun kunne tale med. Hun fortalte hende om sin situation, og fik sat ord på alt det svære, hun gik igennem.

Læs også portrættet af hospitalsklovnen Bella-

- Det sker jo, at barnet ikke responderer, som vi håber på. Men når det sker – så er det magisk! Og det bedste er, når man bliver overrasket. Når alt går op i en højere enhed til sidst, præcis som det gjorde med pigen her, siger Eva og supplerer:

- Jo mere jeg arbejder som hospitalsklovn, jo mere elsker jeg mit arbejde.

Eva har valgt sit klovnenavn, fordi ’Oliver’ betyder ’ugle’ på catalansk. Olivia blev den feminine version. Uglen er en figur, der er drevet af sin intuition, og er et slags ”lys i mørket”, mener Eva. Og det er lige præcis sådan, hun ser hospitalsklovnen: Et lys i mørket for børnene.

Tre hurtige til Eva:

Hvad overraskede dig mest ved hospitalsklovneuddannelsen?
- At der er en hel organisation, der står bag os klovne. Vi bliver uddannet, efteruddannet og passet på. Det er en dejlig tryg fornemmelse. 

Hvilke sider af dig selv bruger du, når du er hos et indlagt barn?
- Jeg bruger mit instinkt. Min mavefornemmelse. Og min tillid – til barnet og til processen.

Hvad er det bedste ved at være hospitalsklovn?
- Det bedste er, når man bliver overrasket – og når alting går op i en højere enhed til sidst!

 

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.