Tomas Tex: "For mig er klovnen essensen af glæde"

- Når Nipo Hipopopolus er allermest fri, så giver han en boblende og svævende fornemmelse, som han kan dele med verden omkring sig. Jeg har lært meget af min klovnefigur, som jeg også bruger, når jeg bare er Tomas.

Navnet klinger af Østens mystik og eventyr. Nipo Hipopopolus. Og når Tomas Tex Cenius ikke er Tomas, træder han, iført rød klovnenæse og fez, ind i rollen som hospitalsklovnen Nipo Hipopopolus. 

- Navnet kom til mig en nat. Oprindeligt hed jeg Nolan. Men det føltes ikke helt rigtigt, så jeg ledte efter et navn, der rummer mere eventyr, magi og trylleri. Nipo Hipopopolus føltes helt rigtigt, fortæller Tomas, der ofte bruger sit lange navn som trylleformular, når han er sammen med de indlagte børn. 

At kunne hjælpe andre

Tomas er en af de otte hospitalsklovne, der blev færdig med Hospitalsklovneuddannelsen i august 2018. Alle kommer med et langt CV, og flere af dem har andre uddannelser med i bagagen. Nogle er skuespillere, andre har arbejdet som gadegøjlere eller musikpædagoger. Tomas har i hele sit voksne liv arbejdet som kunstner. Både smykker, malerier og skulpturer har han haft fingre i.

- Jeg tegner stadig meget, og bruger det aktivt i mit arbejde som hospitalsklovn. F.eks. tegner jeg portrætter af børnene. Forældrene beder tit om at få tegningen med hjem. Det er dejligt at opleve. Og det gør også forældrene glade. Lige for tiden er jeg ved at arbejde på nogle små kort, jeg kan give til børnene. De er ligesom tarotkort, med mig på den ene side, og en tegning af barnet på den anden. 

Hvorfor valgte du at tage uddannelsen til hospitalsklovn?
-Jeg havde et ønske om at beskæftige mig med noget, der kan hjælpe andre mennesker. Som kunstner skaber man et produkt. Men som hospitalsklovn bruger jeg mig selv til at hjælpe andre – her skaber man noget hele tiden. Det er jo ren kreativitet! Og det er enormt livsbekræftende.

Kernen af klovnen

For Tomas har den halvandet år lange uddannelse til hospitalsklovn været en lærerig og personligt udviklende rejse: 

- I starten tvivlede jeg på mig selv. Jeg var hæmmet af angst for at fejle. Men da jeg begyndte at føle mig tryg, kunne jeg for alvor lade min klovn folde sig ud. Og det var en fantastisk oplevelse, da det endelig skete, fortæller han.

Tomas beskriver også, at i takt med, at hans klovnefigur er blevet mere fri, har han fundet mere og mere ind til selve kernen af klovnen: 

- Min klovn kommer med et rent hjerte, og repræsenterer barnet i sin reneste form. Det er inspirerende at arbejde med – og en læreproces, der aldrig stopper. 

Vær tilstede

En stor del af de praktiske øvelser på uddannelsen handler om improvisation. Og skal man for alvor lære at improvisere, er netop det at være tilstede i nu’et super vigtigt, mener Tomas.  

- At være til stede lige nu og her kræver, at man kan træde et skridt tilbage fra alle ens tanker i hovedet. Tanker forholder sig oftest til fortid eller fremtid, og kommer fra gamle vaner osv. - men en klovn er som et barn, der oplever verden for første gang.

Tomas fortæller også, at uddannelsen til hospitalsklovn har meget fokus på bl.a. empati: at kunne aflæse barnet og spejle sig i barnet, når man møder det:

-Vi fokuserer ofte på at se det raske i barnet, da alle andre, der arbejder på hospitalet koncentrerer sig om sygdommen. Klovnen kan blive en rigtig god ven, og en som barnet også gerne må sige nej til. Det er rart i situationer, hvor barnet ellers kan føle sig magtesløs.

En tryghed 

Det giver Tomas en stor tryghed i at vide, at han har gennemgået en anerkendt uddannelse, når han står ude på hospitalet iført klovnenæse. 

Også foreningen, Danske Hospitalsklovne, og resten af klovnefamilien, som han ser som sit bagland, giver ham masser af glæde og tryghed: 

- Jeg har en følelse af, at jeg er en del af noget stort. Foreningen er mit anker. Og bliver jeg i tvivl om noget, ved jeg, jeg har min “familie”. Et sted, jeg altid kan få hjælp.

Har du lært noget af din klovnefigur?
- Når Nipo Hipopopolus er allermest fri, så giver han en boblende og svævende fornemmelse, som han kan dele med verden omkring sig. Jeg har lært meget af min klovnefigur, som jeg også bruger, når jeg bare er Tomas.

3 hurtige til Tomas:

Hvad er det vigtigste, du har lært på uddannelsen: 
- At være tilstede i nu’et – og at arbejde med at komme ind til kernen af ”mig selv”. 

Hvordan vil du beskrive din klovnefigur?
- Nipo Hipopopolus kommer med kærlighed, poesi og eventyr. Men han er også fjollet og skør.

Hvad er for dig at se det vigtigste, du kan give de indlagte børn?
- Mit nærvær. Og kærlighed.

 3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.